Známý youtuber prohnal po Ringu obyčejnou Škodu Felicia. Rozdrtil s ní i nejmodernější hot-hatche

11.10.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Škoda Auto

I obyčejná Škoda Felicia může být skvělé sportovní náčiní. Stačí pár úprav a odlehčení. Výsledek pak dokáže hodně překvapit. 

Youtuber Micha Charoudin je na scéně motoristických nadšenců velmi populární díky svým videím, na kterých zájemce vozí po legendárním Nürburgringu ve všem, co mu tam dovezou. Pro majitele aut je to pak skvělá ukázka toho, co ten který model vlastně na slavném okruhu dokáže v rukách někoho, kdo má jinak velmi těžkou trať najetou. A před časem se tam objevila jedna z ikon českých silnic – Škoda Felicia. 

Felicia sice nikdy oficiálně nevznikla v nějaké skutečně sportovní verzi, ale pamětníci si určitě vzpomenou, že závodní auta se z tohoto hatchbacku nebo pick-upu dělala celkem běžně. Recept byl klasický – nepotřebujete kdo ví jaký výkon, když máte lehké auto s dobrým podvozkem. To samé nabídla také upravená Felicia, kterou vzal Micha Charoudin na Ring. 

1000 km s Jaguarem XJR575: Nürburgring, Race Taxi a expresní dálniční let
Přečtěte si také:

1000 km s Jaguarem XJR575: Nürburgring, Race Taxi a expresní dálniční let

154 koní, 900 kg

Český majitel v úvodu videa říká, že jeho auto dostalo motocyklové karburátory, že má jiné přední kotouče (na videu je vidět, že vzadu zůstaly bubny) a že celkový výkon auta je 154 koní při hmotnosti necelých 900 kg. Motor točí až osm tisíc otáček, na což už původní otáčkoměr nestačí. 

Vzhledem k relativně malému výkonu samozřejmě Felicia na dlouhých rovinkách Nürburgringu na mnohem silnější auta nestačí, ale v zatáčkách dokáže dojet aa předjet spoustu modernějších hot-hatchů včetně třeba Hyundai i30 N. 

Jasně, na Ringu je zcela zásadní znalost trati a spousta řidičů zde jede pomalu, protože prostě neví, co si mohou dovolit. Proto po internetu koluje množství videí, kterak nějaká ojetá „šunka“ předjíždí Porsche, ale i tak je zábavné vidět Felicii, jak nutí silnější auta uhnout z cesty. 

A vůbec to vypadá, že si známý řidič celou tuhle jízdu dost užil, čemuž se nedivíme. Však se podívejte na video: 

Zdroj: Youtube.com
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?