Vyzkoušejte si, zda dokážete při virtuální jízdě na motocyklu odhalit všechna nebezpečí aneb MDČR představilo výukovou aplikaci pro motorkáře

31.05.2022
přidejte názor
Autor: Printscreen z aplikace.ucmeseprezit.cz pořídila redakce Autobible.cz
  • Ministerstvo dopravy spustilo novou výukovou aplikaci určenou primárně motorkářům 

  • Úkolem je při virtuální jízdě na motocyklu včas odhalit nebezpečné situace 

  • V budoucnu by podobné aplikace mohly být součástí závěrečných testů 

  • Umění předvídat a myslet za ostatní je naprosto klíčová dovednost, kterou by si měli osvojit jak motorkáři, tak řidiči 

Ministerstvo dopravy představilo novou aplikaci určenou především začínajícím motocyklistům. Jmenuje se Hazard Pereception a v současnosti má sloužit při výuce. V budoucnu by se ale podobné interaktivní programy mohly stát také součástí závěrečných zkoušek. Cílem je naučit motorkáře předvídat. Touto dovedností by měli ovšem disponovat i řidiči osobních vozů, takže i ti by si měli novou aplikaci vyzkoušet.

Aplikace je dostupná na adrese aplikace.ucmeseprezit.cz. Fakticky se jedná o virtuální jízdu na motocyklu. Úkolem je rozpoznat počínající nebezpečí, včas zastavit video a nebezpečí označit. Máte na to pět sekund od zastavení videa, žádné velké rozmýšlení není možné. V reálném provozu také nelze dlouze přemýšlet o tom, co se děje.

I motocykly budou brzy umět udržovat odstup a hlídat mrtvé úhly
Přečtěte si také:

I motocykly budou brzy umět udržovat odstup a hlídat mrtvé úhly

Aktuálně je k dispozici několik různých variant zahrnujících jízdu po různých komunikacích od obytné zóny po okresní komunikace. Někdy ale není úplně jednoduché správně odhadnout moment zastavení videa, který aplikace považuje za ten správný. Vyzkoušet si to můžete sami. Každopádně po virtuální projížďce lze video pustit znovu a nechat si ukázat, jaká všechna nebezpečí autoři projektu na vás nachystali.

Důraz na předvídání nebezpečných situací je rozhodně vítaným krokem směrem k reálnému zvýšení bezpečnosti (na rozdíl od nekonečného zaměňování maximální povolené rychlosti za rychlost nepřiměřenou). U motocyklistů je schopnost předvídat nebezpečí, respektive myslet za ostatní, velmi důležitá, protože v případě nehody jsou daleko zranitelnější ve srovnání s řidiči osobního automobilu. I pro ty je ale tato dovednost více než užitečná.

V rámci snahy o zvýšení bezpečnosti motocyklistů jsou také pořádány kurzy určené pro instruktory, učitele autoškol a zkušební komisaře, v rámci kterých si mají zdokonalit praktické dovednosti a ty následně přenášet na své žáky. Letos takových kurzů proběhne osm.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?