Vlastnit Bugatti Vision GT je pěkně drahá legrace. Sada pneumatik vyjde na dva miliony

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Bugatti Vision GT je funkční prototyp představený před Bugatti Chiron 

  • Existuje pouze jeden exemplář a ten nedávno změnil majitele 

  • Na veřejnost se dostaly zajímavé informace týkající se této speciality 

Koncept Bugatti Vision GT se světu představil v roce 2015 coby předobraz nástupce modelu Veyron. Zároveň šlo o reálné ztvárnění virtuálního automobilu, se kterým se může v rámci simulátoru Gran Turismo svézt úplně každý. Vznikl pouze jeden exemplář. Koupil ho saúdský princ Bader bin Saud (samozřejmě spolu s vůbec prvním sériovým Chironem). Koncept Vision GT ale nakonec prodal sběrateli z Los Angeles a při té příležitosti se na světlo světa dostalo několik zajímavých informací.

Najdete je zhruba ve třináct minut dlouhém videu, které si můžete prohlédnout dole. Video monitoruje přepravu extrémně drahého vozu a jeho „vybalení“. Nabízí i podrobnou prohlídku. Z té je například vidět, že u Bugatti Vision GT lze dálkově ovládat kromě světel také třeba zadní gigantické křídlo, osvětlení interiéru nebo výšku podvozku. Za pozornost stojí i klíček, který je shodný s tím, co má kdejaká stará Octavia.

Doporučujeme: Reálná spotřeba Bugatti Chiron? Není tak strašná, jak by se mohlo zdát

Nejzajímavější údaje se ovšem týkají dalších nákladů. Kromě toho, že vůz samotný stál odhadem v přepočtu 110 milionů korun, musel nový majitel zaplatit dalších 20 tisíc dolarů (440 000 Kč) za menší servisní prohlídku, kdy byl vyměněn olej, zkontrolován tlak v pneumatikách a vyčištěno čelní sklo. Pneumatiky jsou mimochodem speciálně vyrobené společností Michelin a na světě údajně existují pouze dvě sady. Jednu Vision GT obouvá, hodnota té druhé je 93 tisíc dolarů, tedy nějaké dva miliony korun. S tímhle autem opravdu píchnout nechcete.

Koncept Vision GT používá přeplňovaný šestnáctiválec známý z „běžných“ modelů Bugatti. Jeho výkon je 1230 kW (1670 k) a točivý moment 1580 Nm. Maximální rychlost leží někde za hranicí 400 km/h, ale jak známo, takovou rychlostí dnes už jezdí kdejaký Koenigsegg.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?