Video: Alfa Romeo Stelvio QV je „oficiálně“ nejrychlejší SUV na Nordschleife

29.09.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Alfa Romeo Stelvio QV stanovila na Nordschleife nový rekord pro SUV

  • O osm sekund překonala dřívější rekord Porsche Cayenne Turbo S

  • Nový Cayenne se ale ještě na okruh nepodíval

Tenhle týden bychom klidně mohli označit jako „Týden rekordů na Nordschleife“. Nejprve se pochlubilo Porsche s rekordním časem svého modelu 911 GT2 RS, což náš přimělo se podívat na historicky nejlepší výsledky z legendárního německého okruhu. Uvedli jsme například, že nejrychlejší SUV je Porsche Cayenne Turbo S s časem pod osm minut.

Doporučujeme: Alfa Romeo 4C Spider vs. Porsche 718 Boxster S: Dva světy

To už ale neplatí, protože do hry vstoupilo rychlé SUV Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. Tento model totiž pohání přeplňovaný šestiválec 2,9 l původně vyvinutý u Ferrari. S výkonem 510 koní nabízí v relativně lehkém SUV určitě velmi slušný potenciál. A výsledek se dostavil. Testovací jezdec Fabio Francia objel 20,8 km dlouhý okruh v čase 7:51,7. To je nejlepší čas zaznamenaný produkčním SUV. Navíc z přiloženého videa vyplývá, že v určitých pasážích okruhu byl pilot možná až příliš opatrný a nějaká ta sekunda by šla dolů ještě dostat.

Italská automobilka Alfa Romeo uvádí, že vůz je sériový a byly použity běžně dostupné pneumatiky Pirelli. Jediným rozdílem oproti produkčnímu exempláři byla dodatečná bezpečnostní klec a skořepinová sedačka řidiče s vícebodovými bezpečnostními pásy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?