Velká California je realitou. Nabídne koupelnu i solární panel a prodávat se začne příští rok

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Volkswagen představil druhou Californii 

  • Vůz nakonec nenese označení California XXL, ale Grand California 

  • Jde o plnohodnotný obytný automobil 

  • Grand California vstoupí do prodeje začátkem příštího roku 

Po konceptu California XXL představil Volkswagwen sériovou verzi. Ta se nakonec jmenuje Grand California a oproti loňské studii je trochu střízlivější. To ale nic nemění na skutečnosti, že jde o plnohodnotný a dobře vybavený obytný automobil, který zajisté nebude levný.

Grand California se zařadí do nabídky vedle klasické Californie. Zatímco slavný užitkový vůz s výklopnou střechou má hrát roli univerzálního stroje pro běžné cestování a zároveň na dlouhé výlety, novinka vycházející z modelu Crafter je výrazně větší a žádná kouzla typu vyndavání sedadel z interiéru neumožňuje. Je to klasický obytný vůz pro čtyři pasažéry standardně vybavený kuchyní i koupelnou.

Doporučujeme: Volkswagen California Ocean 2.0 TDI 150 kW a malý výlet za velkým větrem

Koupelna má velikost 84 x 80 cm. Najdete v ní sprchu, záchod, skřínky i umyvadlo. Zajímavostí je osvětlení, které se díky senzoru pohybu rozsvěcí a zhasíná automaticky. Kuchyň nabídne dva vařiče, dřez, šuplíky, ledničku o objemu 70 litrů a spoustu různých odkládacích prostorů. Samozřejmě nechybí stůl a dvojitá lavice, na kterou lze upevnit dětské sedačky. Další dvě osoby sedí u stolu na otočných předních sedadlech.

Ve výbavě modelu Grand California je také vnější osvětlení nebo vnější sprcha s možností nastavení teploty vody. Do bočního vstupního otvoru můžete instalovat síťku proti hmyzu, nechybí elektricky výsuvný schůdek a nádrž na 110 litrů vody. Na seznamu příplatků pak najdeme věci jako jednotku klimatizace umístěnou na střeše, solární panel, satelitní anténu nebo WiFi. Stejně jako malá California bude i tato větší dostupná ve dvoubarevné variantě a zájemci nepřijdou ani o možnost pořídit pohon všech kol.

Doporučujeme: Volkswagen slaví 30. výročí modelu California edicí 30 Years. Vznikne jen 999 exemplářů

Volkswagen Grand California se představí veřejnosti koncem srpna na akci Caravan Salon v Düsseldorfu, do prodeje dorazí začátkem příštího roku. Na ceny je ještě příliš brzy. O levný vůz ale zajisté nepůjde, protože už klasická California ve své nejvíce obytné verzi vyjde klidně na 2,5 milionu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?