Shelby F-150 Super Snake je poněkud neortodoxní sportovní auto s výkonem 760 koní

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Ford F-150 se představil v ostré úpravě Shelby

  • Kompletní přestavba z něj udělala „silniční sportovní automobil“

  • Pětilitrový osmiválec nabízí výkon 760 koní

  • Zájemci si mohou vybrat mezi zadokolkou a čtyřkolkou 

V kontextu slov „Shelby“ a „Super Snake“ se vám velmi pravděpodobně jako první vybaví Ford Mustang s modrou karoserií, bílými pruhy a řadou nejrůznějších doplňků. Jenže to aktuálně není jediný model značky Ford, který prošel podobnou proměnou. Shelby totiž v podobném stylu přepracoval i oblíbený pick-up F-150.

Doporučujeme: Je tohle nejošklivější Ford Mustang na světě? Na Blízkém východě spojili kabriolet a off-road

Ford F-150 je u nás známý především ve své ostré verzi Raptor. Také ta nabízí více než solidní výkon, ale je určena do terénu, což o provedení Super Snake rozhodně neplatí. Snahou bylo postavit silniční sportovní pick-up, takže technici nasadili na auto kola o velikosti 22 palců s pneumatikami o rozměru 305/45, nové odpružení znamená výrazně nižší podvozek, větší nárazníky přináší lepší aerodynamiku (ale horší nájezdové úhly) a tak dále.

Shelby F-150 Super Snake dostal také novou kapotu s velkým nasávacím otvorem, novou masku chladiče a dvě koncovky výfuku vyrobené z nerezové oceli. Jak už jste si asi všimli, přesně po vzoru Mustangu je i F-150 lakovaný výraznou modrou a má bílé pruhy.

Doporučujeme: Považujete Ford F-150 Raptor za přerostlé SUV? Tak si kupte F-250 MegaRaptor

S technickými informacemi aktuální tisková zpráva Shelby šetří. Základem je pětilitrový osmiválec nově doplněný o kompresor, upravené sání a mezichladič stlačeného vzduchu, jiné jsou také svíčky nebo vstřikovače a tak podobně. Výkon této pohonné jednotky narostl na 559 kW (760 k), o dynamice se ale bohužel Shelby nezmiňuje. Jisté je, že zejména v provedení s pohonem zadních kol půjde o velmi přetáčivý automobil.

Shelby F-150 Super Snake vznikl ve spolupráci s divizí Ford Performance, ale o masově vyráběnou záležitost nepůjde. Nový „muscle truck“ bude vyroben v omezené sérii čítající 150 exemplářů. Nejlevnější varianta stojí 96 880 dolarů, tedy v přepočtu přibližně 2,3 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?