Range Rover Evoque a Citroën C5 Aircross mají za sebou testy Euro NCAP. Překvapení se nekoná

přidejte názor
  • Range Rover Evoque prošel testy Euro NCAP bez zaváhání a získal pětihvězdičkové hodnocení 

  • Citroën C5 Aircross také dostal pět hvězd, ovšem pouze s příplatkovým paketem Drive Assist 

  • Bez tohoto paketu získal francouzský crossover kvůli absenci některých asistenčních systémů čtyři hvězdičky 

Organizace Euro NCAP zveřejnila výsledky nejnovějších testů, ve kterých zkoumala Range Rover Evoque a Citroën C5 Aircross. Obě auta si odnesla dnes už v podstatě povinné pětihvězdičkové hodnocení. U Citroënu je ale situace trochu složitější, protože pět hvězd se týká pouze některých verzí. Pro základní výbavy uvádí Euro NCAP jako výsledek čtyři hvězdy.

Nárazové zkoušky jako takové Citroën C5 Aircross zvládá bez problémů, Euro NCAP ale vidí jako problematickou absenci některých asistenčních systémů u základních variant. Ty totiž postrádají detekci chodců a cyklistů. Proto získala základní verze pouze čtyřhvězdičkové hodnocení. Zmíněné prvky se dodávají v rámci paketu Drive Assit, který je dostupný pro druhou úroveň výbavy Feel za příplatek, vrcholná výbava Shine ho má standardně. Pokud si připlatíte (ať už za paket, nebo za nejvyšší výbavu), pak vás může těšit fakt, že takový vůz už získal maximální pětihvězdičkové hodnocení.

Proč mají auta tolik asistenčních systémů? Euro NCAP z nich dělá faktickou povinnost
Přečtěte si také:

Proč mají auta tolik asistenčních systémů? Euro NCAP z nich dělá faktickou povinnost

U nového Range Roveru Evoque je situace naopak velmi jednoduchá. Britský crossover získal pět hvězd bez ohledu na výbavu. Euro NCAP speciálně chválí ochranu chodců a cyklistů, protože standardem je nejen přednárazový systém vybavený právě detekcí chodců a cyklistů, ale také například aktivní kapota.

Pro úplnost dodejme, že s ohledem na očekávaný větší zájem o naftové motory byly modely Evoque i C5 Aircross testovány v provedení s dieselem pod kapotou. Výsledky se ale samozřejmě vztahují také na ostatní nabízené motorizace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?