Pražská Troja se chystá na nájezd Fiatů. Italská automobilka zde na konci září oslaví 125. narozeniny

přidejte názor

Po pěti letech v pražské Troji opět proběhne velká výstava automobilů značky Fiat. Tu doprovodí také další italské vozy a auta z licenční výroby. Pokud chováte k Fiatům určité sympatie, nebo pokud se vám líbí italská produkce obecně, na víkend 28. a 29. září si nic neplánujte. 

Automobilka Fiat letos slaví půlkulaté výročí. 125. narozeniny si Fiat jako takový připomněl odhalením nové Grande Pandy na své dnes už bývalé ikonické továrně Lingotto a připomínat si tohle jubileum bude i české zastoupení, respektive čeští fanoušci a majitelé Fiatů. Po pěti letech zamíří do Trojského zámku, kde se představí prakticky celá produkce automobilky Fiat. 

Rezervujte si termín 28. a 29. září

Pokud patříte mezi fanoušky italských automobilů a především automobilů značky Fiat, pak si do diářů zapište termín 28. a 29. září. Akce, na které se očekává zhruba 300 vozů, proběhne stejně jako v roce 2019 v prostorách zahrady Trojského zámku. 

K vidění budou Fiaty napříč celou historií. Ty úplně nejstarší exempláře budou pocházet ze začátku 20. století, těšit se můžete na zástup nejrůznějších modelů ze silných 60. a 70. let, chybět ale nebudou ani Fiaty z pozdější produkce. Nejeden běžný návštěvník si jistě zavzpomíná na časy minulé u exponátů z 90. let, ale vystaveny budou i nejnovější modely. 

Přes dva tisíce kilometrů s Fiatem 128 z roku 1979: Po stopách 120 let dlouhé historie značky Fiat
Přečtěte si také:

Přes dva tisíce kilometrů s Fiatem 128 z roku 1979: Po stopách 120 let dlouhé historie značky Fiat

Kromě soukromých vystavovatelů zde totiž chystá svůj stánek i české zastoupení, které sem vyšle tradičního dealera Autocentrum Dojáček. Na tomhle stánku se bude prezentovat nový model 600 jak v elektrické verzi, tak v provedení s mild-hybridním benzinovým motorem. Ve hře bylo i vystavení nové Grande Pandy, ale nakonec se do ČR auto nepodařilo dostat. 

Stánek zde nabídne i Alfa Romeo, která ukáže žhavou novinku v podobě crossoveru Junior. To je mimochodem auto, které sdílí techniku právě s Fiatem 600 (a s řadou dalších modelů koncernu Stellantis). K vidění budou i starší modely Alfa Romeo, Lancia nebo třeba Ferrari. 

Výstava bude oficiálně zahájena v sobotu 28. září v jedenáct hodin, pak bude následovat komentovaná prohlídka vystavených aut. Akce bude probíhat do neděle do čtyř hodin odpoledne. Vstupné se neplatí, respektive bude dobrovolné. 

Na co se zhruba můžete těšit, to ukáže přiložená fotogalerie, kterou jsme pořídili u Trojského zámku v roce 2019. Tehdy Fiat slavil 120. výročí. 

Zdroj: autorský text

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?