Prahu čeká peklo. Rekonstrukce Barrandovského mostu zkomplikuje dopravu. Jak se vyhnout problémům?

přidejte názor
Autor: TSK Praha
  • Kvůli rekonstrukci Barrandovského mostu na něm bude od 14. května až do konce srpna omezena doprava

  • V každém směru bude počet jízdních pruhů snížen ze čtyř na tři

  • Mimo provoz bude příjezdová strakonická rampa, ale u Lihovaru vznikne nová vratná rampa

  • V dopravní špičce počítejte se zdržením více než 30 minut. Používejte chytré aplikace a objízdné trasy

Nejvytíženější komunikaci v České republice, pražský Barrandovský most, čeká od 14. května velká zatěžkávací zkouška. Kvůli první etapě rekonstrukce horní části mostu na něm bude až do konce srpna omezena doprava. Řidiči si tak zažijí opravdové dopravní peklo.

V každém směru bude počet jízdních pruhů snížen ze čtyř na tři a mimo provoz bude příjezdová strakonická rampa. Technická správa komunikací (TSK Praha) upozorňuje řidiče na to, že v dopravní špičce musí počítat se zdržením více než 30 minut.

Největší omezení přinese kompletní uzavření nájezdu na most od ulice Strakonická, kde dojde k bourání nájezdové rampy a výstavby zcela nové. Na most tudy po dobu 110 dní vůbec nepůjde vjet. Dostat se na druhou stranu Vltavy ale přesto bude možné. Pro tyto potřeby bude k dispozici nová vratná rampa, která vzniká u Lihovaru. Řidiči jedoucí z Chuchle podjedou Barrandovský most (průjezdný ale bude jen levý jízdní pruh) ke křižovatce u Lihovaru a těsně před ní se otočí zpět.

Adaptivní tempomaty zatím dopravní zácpy nevyřeší, ukázal veřejný experiment ČVUT
Přečtěte si také:

Adaptivní tempomaty zatím dopravní zácpy nevyřeší, ukázal veřejný experiment ČVUT

TSK Praha ale doporučuje primárně využít Pražský okruh a přejet řeku po Lahovickém mostě, a poté zamířit do Prahy od sjezdu Písnice či od sjezdu Vestec. Případně dojet až k dálnici D1 a odtud zamířit do centra. Jedním z dalších řešení je Pražský okruh v opačném směru a využití komunikace přes sídliště Barrandov s přímý nájezd na Barrandovský most, čímž se vyhnete problémové Strakonické. Znamená to sice zajížďku, ale dost možná se vyplatí.

Plánování a aplikace vše usnadní

Již při vjetí na Barrandovský most je lepší mít dopředu rozmyšlené, kam chcete po Barrandovském mostě pokračovat a včas se přizpůsobit řazení do pruhů. Ve směru od Jižní spojky na Smíchov se držte v levém pruhu, ve směru dále nahoru na Barrandov pak v pravém. Při jízdě od Smíchova na Jižní spojku se snažte držet levého pruhu, zatímco ten pravý využívejte zejména pro sjezd do Modřan.

Lepší, než stát v kolonách, bude využít objízdné trasy přes Pražský okruh, a poté podle možností dále směrem do metropole přes Písnici, Vestec, případně prostřednictvím dálnice D1. A na druhou stranu třeba přes Barrandov (Zdroj: TSK Praha)

Určitě se vyplatí cestu více plánovat. Ideální samozřejmě bude zvolit čas mimo exponované hodiny. Pokud chcete každý den hladce projet do práce, rozhodně lze doporučit některou z chytrých mobilních aplikací, jako jsou Waze, navigace od Googlu nebo Mapy.cz. Nově je k dispozici oficiální webový portál k opravě Barrandovského mostu www.barrandak.cz.

Letošními omezeními to ale neskončí. Řidičská tortura bude pokračovat i v příštích třech letech, přičemž dopravní omezení jsou plánovaná pokaždé od března do listopadu. V každém směru budou opět dva pruhy průběžné a jeden odbočovací. Poslední čtvrtá etapa má odstartovat na jaře 2025.

Tak pevné nervy!

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?