Porsche připustilo, že 911 bude plug-in hybrid. Ale až zhruba za šest let

06.12.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Porsche potvrdilo přípravy plug-in hybridní 911

  • Důležité je ale vyvinout lehčí a efektivnější akumulátory

  • Hybrid nenahradí klasické verze, bude je pouze doplňovat

Automobilka Porsche se elektrifikaci své modelové řady nebrání. Musí ale postupovat opatrně, protože klientská základna ikonického modelu 911 je přece jen poměrně konzervativní a právě vrcholný spalovací motor je něco, co odlišuje 911 od konkurence nebo jiných sportovních aut. Přesto elektrifikovaná 911 bude, je to nevyhnutelné.

Přípravy takového modelu potvrdil šéf Porsche Oliver Blume v rozhovoru pro Automotive News. Se současnou generací se to ještě nestihne, protože platforma ještě není na hybridní systém stavěná. Ale nová platforma pro příští 911 už s ním počítá. Následující generace, která se představí příští rok, tak už v rámci faceliftu takový typ pohonu mít bude.

Doporučujeme: Zimní vs. letní pneumatiky – Jak se liší brzdění z rychlosti 200 km/h na suchu u Porsche 911

Elektrifikované Porsche 911 proto očekávejme v zhruba v roce 2023 nebo 2024, ve druhé části životního cyklu následující generace. A co tím pohonem bude? Plug-in hybridní systém. Přesně ho šéf Porsche specifikovat nechtěl a vlastně sám asi ještě ani neví, s čím vývoj nakonec přijde.

Automobilka ale také čeká na novou generaci akumulátorů, současné Li-Ion baterie jsou totiž pořád příliš těžké a nepříliš efektivní. Cílem je mít dostatečně kompaktní akumulátor s přijatelnou hmotností a akceptovatelnou kapacitou. Plug-in hybrid 911 navíc nemá jen šetřit palivo a snižovat emise, ale má nabídnout také odpovídající dynamiku.

Cílovými hodnotami je údajně dojezd 70 km jen čistě na elektřinu. Ohledně dynamických parametrů se čeká na to, jakou laťku nastaví konkurence a kam až půjde s kombinací konvenčního spalovacího motoru a elektromotorů jít. Plug-in hybrid bude v nabídce vedle klasických nehybridních verzí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?