Největší dumper s palivovými články na světě

přidejte názor
Autor: Redakce

Globální těžební společnost Anglo American spojila síly s firmou Williams Advanced Engineering s cílem podpořit vývoj důlního dumperu s elektrickým pohonem napájeným palivovými články. Bude to největší světový důlní vozidlo na světě poháněné vodíkem. Stane se klíčovou součástí inovačního přístupu společnosti Anglo American k udržitelné těžbě FutureSmart Mining.

V rámci svého programu FutureSmart Mining, který využívá inovativní myšlení a technologický pokrok při řešení hlavních problémů udržitelnosti těžby, se Anglo American zavázala snížit do roku 2030 své globální emise skleníkových plynů o 30 % a v konečném důsledku naplnit vizi provozování uhlíkově neutrálních dolů. Naplnit tento ambiciózní cíl pomůže dosáhnout používání elektrifikovaných vozidel v dolech - od velkých nákladních po osobní auta a autobusy zaměstnanců.

Společnost Anglo American se rozhodla přestavět vysoce výkonný důlní dumper na největší důlní sklápěč s vodíkovým pohonem na světě. Do vývoje svého nového elektricky poháněného vozidla s palivovými články zapojila i společnost Williams Advanced Engineering.

Revoluční těžební stroj bude mít elektrický pohon napájený modulem vodíkových palivových článků spárovaným s modulovým systémem lithio-ionových akumulátorů od Williams Advanced Engineering. Toto pozoruhodné uspořádání, které nahrazuje vznětový motor stávajícího vozidla, je řízeno vysokonapěťovou distribuční jednotkou čerpající z více než 1000 kWh energie. Unikátní řešení nabízí nejen špičkovou výkonnost, ale také robustnost, jakou lze vidět u průmyslových vznětových motorů pro drsné prostředí.

Díky regenerativnímu brzdění bude systém akumulátorů schopen ukládat energii při jízdě vozidla v klesání. Společnost Williams Advanced Engineering při jeho konstrukci vychází ze zkušeností získaných v roli dodavatele akumulátorů pro první čtyři sezony mistrovství FIA formule E.

Pohonnou jednotku navrhne a postaví Williams Advanced Engineering v Grove v Oxfordshiru a zabuduje ji do existujícího těžařského dumperu. Testování proběhne koncem letošního roku v reprezentativním dole na platinu skupiny Anglo American v Mogalakweně v Jižní Africe. Po počátečních testech budou získané zkušenosti analyzovány aby se zjistilo, jak lze tyto jednotky efektivně využít k ukládání energie v aplikacích jejich druhého života.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?