Nejen Maďarsko, ale také Chorvatsko zavedlo dvojí ceny paliv. Kde mají motoristé tankovat, aby ušetřili?

01.07.2022
5 nových názorů
Autor: Lukáš Dittrich
  • Také Chorvatsko zavedlo dvojí ceny paliv. Na dálnicích si motoristé výrazně připlatí 

  • Stejný systém vyzkoušelo i Slovinsko, ale už od něj zase ustoupilo, protože se na stanicích mimo dálnice tvořily velké fronty 

  • Průměrné ceny paliv na trase do Chorvatska jsou aktuálně nejnižší právě ve Slovinsku, i v Chorvatsku se ale dá tankovat levněji než u nás 

Tradiční letní dovolená se stále pro spoustu českých turistů nese v duchu návštěvy Chorvatska. V kontextu aktuálního zdražování úplně všeho pak mnozí hledají nejrůznější způsoby, jak alespoň trochu ušetřit a tankování za nejnižší možné ceny je samozřejmě jednou z ideálních cest. Kde tedy při cestě do Chorvatska tankovat?

Slovinsko delší dobu nabízelo výrazně levnější paliva oproti tomu, co známe z českého trhu. Jak uvádí tuzemský autoklub ÚAMK, tamní vláda ale na chvíli zkusila zavést dvojí ceny. U dálničních čerpacích stanic byly sazby zcela liberalizované, zatímco regulovaná cena se týkala pouze těch mimo dálnice.

Tento systém logicky vedl k tomu, že motoristé přestali tankovat na dálnicích, zatímco mimo dálnice se u čerpacích stanic tvořily dlouhé fronty a podle ÚAMK kvůli tomu na některých místech začalo být paliva nedostatek. Od pátku 24. června proto opět začaly platit regulované ceny všude. Toto rozhodnutí má trvání po dobu dvou měsíců, tedy v hlavní turistické sezoně.

Obdobný systém, jaký Slovinsko nedávno zrušilo, se ale naopak stal běžnou praxí v Chorvatsku. Také zde natankujete výrazně levněji mimo dálnice. Zatímco litr nafty vychází na dálničních stanicích v přepočtu zhruba na 48 Kč, mimo dálnice je cena o pět korun nižší. V případě benzinu je rozdíl v přepočtu přibližně dvě koruny na litr.

Aktuální průměrné ceny paliv napříč celou Evropou si můžete prohlédnout v našem průběžně aktualizovaném článku:

Ceny paliv v zahraničí přehledně: Podívejte se, kolik dnes stojí benzin, diesel i LPG v Evropě
Přečtěte si také:

Ceny paliv v zahraničí přehledně: Podívejte se, kolik dnes stojí benzin, diesel i LPG v Evropě

Сообщение,на вашу почту утвердили подарок. Войдите на официальном сайте >> https://forms.yandex.ru/cloud/62b713466855cca634ae6e2c/?hs=41d8ae67868ec7c9b81346992223004c& (neregistrovaný)
jfzmvf
Hana (neregistrovaný)
To by mě ještě zajímaly ceny pohonných hmot v Maďarsku, pro nás je jednodušší jet tudy než přes Slovinsko. Ale asi to bude všude dost obdobné. Je to hrozné, jak jdou ceny všeho nahoru, jsem ráda, že jsme ještě stihli pořídit základní nábytek a sadu zahradního nábytku za rozumné peníze, teď je vše tak o třetinu dražší. Ale dovolenou si ještě dopřejeme i před vysoké ceny benzínu, kdoví, co bude za rok.
Valdemar (neregistrovaný)
Je to fakt super. Žiju dlouhodobě v Chorvatsku a to, co se tady děje s cenami pohonných hmot je fakt šílené. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přemýšlím, že se vrátím do Čech. Stejně mi teď končí celoroční pojištění pro cestovatele a ta současná situace je mi tak protivná, že mě tady nic nedrží. ;-)
Mee (neregistrovaný)
V Praze Sterboholy (v podstate hned na jizni spojce) je Tank ONO. Kdyz clovek zna jednu dve spravne benzinky, tak tankuje v Praze za cenu pod republikovym prumerem. Navic diky MHD v Praze neni potreba v tydnu pri dojizdeni do prace pouzivat auto. Kazdeho volba, ale nebrecte tu ze benzin je drahy a nemate na to.
Proudmoore (neregistrovaný)
Nedávno jsem jel na pohovor do nové práce Praha, kam bych se měl pak taky stěhovat a byl jsem upřímně zděšený z cen PHM kolem Prahy. Jako jestli to půjde tímhle tempem, tak budu tancovat na Vysočině, kde mám rodiče a budu doufat, že mi to na ten týden ježdění po Praze vydrží. Protože za tuhle cenu se fakt vyžít nedá a to i přesto, že je to práce docela dobře placená. ;-)
  • Našli jste v článku chybu?