Mitsubishi po 44 letech ukončí výrobu modelu Lancer. Nástupce nebude

06.01.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Mitsubishi letos v srpnu ukončí výrobu modelu Lancer

  • První Lancer vyjel na silnice už v roce 1973

  • Celkem vzniklo deset generací Lancerů pro různé trhy

  • V letech 1973 až 2008 jich bylo vyrobeno přes šest milionů

Letos v srpnu ukončí automobilka Mitsubishi agonii modelu Lancer. Ten po dlouhých 44 letech zmizí definitivně z nabídky bez přímého nástupce. Zatímco kompaktní segment si vystačí s levným a nepříliš pozitivně hodnoceným modelem Mitsubishi Mirage, místo Lanceru časem přijde crossover. Právě crossovery a SUV s plug-in hybridními pohony mají být hlavním výrobním artiklem Mitsubishi v budoucnu.

Konec Lanceru nijak nesouvisí s aférou ohledně šizení testů spotřeby ani s koupí Mitsubishi automobilkou Nissan. Mitsubishi totiž ukončení výroby lanceru na letošní srpen naplánovalo už před časem. Zatímco v roce 2002 si v USA našel Lancer 69 000 zákazníků (což ani tak není žádná sláva), v roce 2016 už to bylo jen zhruba 14 000 kupujících. V Evropě se jich za poslední rok neprodaly ani čtyři tisíce.

Doporučujeme: Lze koupit bezproblémovou ojetou čtyřkolku do 150 000 Kč? Tyhle jsou docela dobré

Mitsubishi Lancer utkvěl v paměti automobilových nadšenců především díky modelu Evolution, který dlouhá léta soupeřil se Subaru na poli homologačních speciálů pro WRC a především vyvolával bouřlivé diskuse, jestli je lepší to nebo ono... Změnou pravidel a přechodem zákazníků na jiné modely se ale tyto vyhraněné verze staly automobilovými dinosaury. Ale zatímco Subaru dokázalo pro WRX STI najít obchodní model, Mitsubishi nikoli.

I přes to všechno měl ale Lancer svou úzkou skupinu fanoušků a zákazníků, tak si pojďme tenhle model představit aspoň v malé galerii. Vždyť jeho historie sahá až do roku 1973.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?