Zvenčí drsný, uvnitř rodinný: Mercedes-Benz ukázal koncept třídy GLB

1 nový názor
  • Mercedes-Benz GLB se v nabídce značky zařadí mezi GLA a GLC

  • Nabízí sedm sedadel na kompaktním půdorysu

  • Sériová verze se začne prodávat ještě letos

Hranatější karoserie, téměř rovně useknutá záď… I když Mercedes tvrdí, že nová třída GLB je něco mezi GLA a GLC, nám hodně připomíná vřele přijatou třídu GLK, jejíž výroba skončila před čtyřmi lety. Koncept má na délku 4634 mm, široký je 1890 mm a výška činí 1900 milimetrů. S rozvorem 2829 mm přesně zapadá mezi své sourozence: u stylového GLC činí tato hodnota 2873 mm, u kompaktního GLA pak 2699 mm. Jak je u Mercedesu zvykem, rozměry ani design konceptu se od sériového provedení příliš lišit nebudou.

Mercedes-Benz Concept GLB 2019 GLB je další z dlouhé řady modelů založených na architektuře kompaktní třídy A
Mercedes-Benz Concept GLB 2019 Koncept má výrazný off-roadový styling. Sériová verze by se ale příliš lišit neměla

Interiér je až na použité exotické materiály relativně střízlivý. Však také vychází z architektury nové třídy B. Prakticky totožně vypadají kruhové výdechy ventilace, středový tunel i ovládací prvky. Rozdílem jsou dekorace připomínající frézovaný hliník. Zatímco v přední části není vnitřek GLB příliš šokující, vzadu najdeme věci nečekané. Za druhou řadou sedadel se nachází ještě řada třetí. Druhá řada je posuvná v rozsahu 140 mm a její opěradla mají nastavitelný sklon v osmi krocích. Přístup na dvě zadní sedadla má být velmi pohodlný díky funkci Easy Entry, tedy sklopení opěradel druhé řady a vyklopení celého složeného sedadla směrem vpřed.

Rodina malých Mercedesů má dalšího člena. V Ženevě se ukázal model CLA Shooting Brake
Přečtěte si také:

Rodina malých Mercedesů má dalšího člena. V Ženevě se ukázal model CLA Shooting Brake

Koncept GLB pohání 224koňový přeplňovaný benzinový čtyřválec M 260, který známe z řady jiných Mercedesů, například nové třídy A. V ní je k mání i ve slabším provedení s výkonem 140 kW (190 k). Dá se téměř s jistotou čekat, že sériová verze nabídne i další již známé motory, tedy benzínovou třináctistovku s výkonem 80 až 120 kW i diesel 1,5 s 85 kW. A podle všeho se můžeme těšit i na ostrou verzi AMG o výkonu 225 kW (306 k). V přípravě je také hybridní verze s možností dobíjení ze zásuvky, která využije benzinový dvoulitr a dva elektromotory.

Mercedes-Benz Concept GLB 2019 Zatímco přední část interiéru se prakticky shoduje s MPV třídy B…
Mercedes-Benz Concept GLB 2019 …vzadu čeká překvapení v podobě třetí řady sedadel. U auta této velikosti je to neobvyklé

Sériové provedení Mercedesu GLB bude představeno již v letošním roce na autosalonu ve Frankfurtu. Prodej začne krátce poté.

mimip (neregistrovaný)
Vpředu vidíme nesmyslné vdechy jako u Citroenů, z boku to vypadá jako starý VW Touareg a široké je to jako Trambus.
  • Našli jste v článku chybu?