Land Rover „vyhrál“ spor s čínskou automobilkou kopírující Range Rover Evoque

přidejte názor
  • Model Landwind X7 byl představen v roce 2014 a od samého počátku šlo o kopii Range Roveru Evoque 

  • Automobilka Jaguar Land Rover se bránila několik let, oficiální rozhodnutí přišlo až teď. Prodej X7 má být ukončen

  • Není ale zřejmé, o jak velké vítězství jde. Některé zdroje totiž uvádějí, že čínský soud povolil prodej modernizované verze modelu X7

Narazit u čínských výrobců na kopie známých evropských modelů není velký problém. Své o tom ví také automobilka Jaguar Land Rover. V roce 2014 totiž čínská značka Landwind představila model X7, který byl zcela jasnou kopií Range Roveru Evoque. Britský výrobce se proti této kopii bránil. Proces trval několik let. Čínský soud oficiálně rozhodl až teprve nedávno, a to ve prospěch Land Roveru. Některé zdroje ale naznačují, že tohle vítězství není tak docela stoprocentní.

Zpráva o tom, že čínský soud rozhodl ve prospěch automobilky Land Rover, obletěla prakticky všechna média, zejména ta britská. Údajně bylo mezi modely Range Rover Evoque a Landwind X7 identifikováno pět společných rysů, které Landwind okopíroval, a tudíž musí být jeho produkce okamžitě ukončena. Pro evropského výrobce by jistě šlo o velkolepý úspěch, protože čínské soudy raději chrání čínské automobilky než aby přiznaly, že jsou známé evropské značky v právu. Jenže celá věc má zřejmě jeden menší zádrhel.

První kilometry s Range Roverem Evoque 2019: skvěle vypadá, jezdí ještě líp a je vstřícný k veganům
Přečtěte si také:

První kilometry s Range Roverem Evoque 2019: skvěle vypadá, jezdí ještě líp a je vstřícný k veganům

Spor Land Roveru a značky Landwind se táhl spoustu let. Čínské soudy začaly tím, že v roce 2016 zrušily automobilce Land Rover čínský patent na design Evoque. Než se Land Rover v Číně domohl svých práv, začal prodávat druhou generace modelu Evoque a Landwind přišel s modernizací modelu X7. Některé zdroje (třeba Motoring) uvádějí, že se spor týkal původních verzí, takže v Číně sice byl zakázán starší Landwind X7, nicméně trochu jinak vypadající X7 po faceliftu se může prodávat dále.

Přesto automobilka Jaguar Land Rover prohlásila, že rozhodnutí o přiznání práv na design původního Evoque je jasným znamením, že čínské úřady začínají brát nároky na autorská práva vážněji, píše australský Motoring.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?