Krachující autopůjčovna Hertz může zaplavit trh stovkami tisíc ojetin

25.05.2020
přidejte názor
Autor: Hertz
  • Hertz aktuálně vlastní 560 tisíc aut. Pokud by se je rozhodl prodat, zamává to s cenami ojetin

  • Autopůjčovna vyhlásila bankrot v USA a Kanadě, auta ale půjčuje dál

  • Na prodej se objevily už její sportovní modely Chevrolet Corvette, všechny ve stejné barvě

Minulý týden oznámila jedna z nejstarších a největších globálních autopůjčoven krach. Firma Herz, kterou tvrdě zasáhla koronavirová krize, dluží v přepočtu zhruba 425 miliard korun. Společnost je zatím v bankrotu v USA a Kanadě, většina z jejích dvanácti tisíc poboček po celém světě ale zůstává dál otevřená. Hertz půjčuje auta i v Česku.

Pokud by se chtěla firma zachránit, bude muset výrazně snížit své aktivity. Americká média už očekávají velké propouštění, pro Hertz pracuje na 38 tisíc zaměstnanců. Budou se zřejmě zavírat pobočky a autopůjčovna by se také měla zbavit části své flotily.

Škoda je druhou nejprodávanější značkou v Evropě. Předběhla i BMW
Přečtěte si také:

Škoda je druhou nejprodávanější značkou v Evropě. Předběhla i BMW

Aktuálně Hertz vlastní 560 tisíc aut. Odborníci se proto obávají, že pokud by nabídla na prodej velkou část z nich, zahltí s nimi trh a zamává s cenami bazarových aut. Ty by šly dolů a řada modelů by se mohla stát těžko prodejnými. Jen pro zajímavost, loni se na českém trhu podle statistik Svazu dovozců automobilů zaregistrovalo 177 tisíc ojetých osobních vozů.

Hertz se už do prodeje aut pustil. K mání je 21 ze 100 Chevroletů Corvette, které si před dvěma lety pořídil na oslavu stého výročí od založení firmy. Vozy ve stejnému provedení ve firemních barvách jsou na prodej za cenu, která se pohybuje kolem 58 tisíc dolarů, tedy necelého 1,5 milionu korun. Otázka je, zda o ně bude zájem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?