Koncern GM ukázal sdílený minibus budoucnosti. Nemá volant a je pro čtyři osoby

přidejte názor
Autor: Redakce
  • GM Cruise Origin plně autonomní automobil bez řidiče

  • Vozidlo je výsledkem partnerství mezi startupem GM a japonskou Hondou

  • Autonomní minibus by měl vydržet 1,6 milionu kilometrů

  • Žádné další technické parametry zatím nejsou k dispozici

Společnost Cruise, start-up podporovaný GM, představila koncept autonomního minibusu pro čtyři osoby. Jmenuje se Cruise Origin a samozřejmě se jedná o elektromobil. Vozidlo je výsledkem spolupráce mezi Američany a japonskou Hondou.

Společnost Cruise postavila první prototypy na základech elektromobilu Bolt EV, ovšem nově představovaný koncept vznikl na zcela nové elektrické platformě GM. V blízké době ji nejspíš uvidíme také u dalších, konvenčnějších elektrifikovaných aut z produkce GM.

Životnost elektromobilu Origin má být 1,6 milionu kilometrů a náklady na výrobu ve srovnání s Teslou Model X zhruba poloviční
Cruise Origin nebude na prodej pro běžného koncového zákazníka. Půjde o automobil určený výhradně pro flotily sdílených aut

Při představení v Los Angeles nepadla sebemenší zmínka o technických parametrech Cruise Origin, nicméně generální ředitel Dan Ammann uvedl, že životnost elektromobilu Origin má být 1,6 milionu kilometrů a náklady na výrobu ve srovnání s Teslou Model X zhruba poloviční.

Cruise Origin ale nebude na prodej pro běžného zákazníka. Půjde o automobil určený výhradně pro flotily sdílených aut. Ammann na tiskové konferenci zmínil, že koncový zákazník ve srovnání s automobilem v osobním vlastnictví využíváním Originu ročně ušetří zhruba 100 tisíc korun. A to i přes fakt, že neuvedl částku, za kterou by autonomní minibusy bez řidiče pro čtyři pasažéry měly jezdit.

Automobilky mají autonomní technologie, ale nemohou je prodávat. Chybí „razítko“
Přečtěte si také:

Automobilky mají autonomní technologie, ale nemohou je prodávat. Chybí „razítko“

Známý není ani termín spuštění výroby, což ale není tak překvapující vzhledem k tomu, že Origin vyžaduje úroveň autonomní jízdy 5, pro niž doposud není upravena legislativa. Společnost Cruise ale tvrdí, že Origin je tak pokročilý, že jde o otázku velmi krátké doby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?