Hyundai odhaluje inovativní technologii, která usnadní řízení sluchově hendikepovaným řidičům

15.01.2019
9 nových názorů
Autor: Redakce
  • Nová technologie poskytuje sluchově hendikepovaným řidičům opravdovou „svobodu mobility“ a umožňuje bezpečné a komfortní řízení

  • Přátelsky koncipované propagační video ukazuje možnosti pro snadnější interakci sluchově hendikepovaných řidičů automobilů s vnějším prostředím

Hyundai Motor Group (HMG) odhalil zcela novou, mimořádně inovativní technologii, která podporuje nedoslýchavé řidiče.  Nedoslýchaví řidiči jsou odkázáni především na svůj zrak a hmat. Koncern HMG vyvinul komunikační metodu pro nedoslýchavé osoby, která zprostředkovává zvuky uvnitř vozu i zvenku prostřednictvím hmatových a vizuálních vjemů. HMG tak poskytne svobodu mobility všem řidičům bez ohledu na jejich tělesná omezení.

Technologie využívá umělou inteligenci, která analyzuje zvuky, přicházející zvenku, a dva samostatné asistenční systémy, které vzájemně spolupracují: AVC (Audio-Visual Conversion) a ATC (Audio-Tactile Conversion). Tím může významně pomoci nedoslýchavým řidičům, kteří mají velmi citlivý hmat a obvyklé zrakové schopnosti. AVC zvyšuje bezpečnost jízdy, protože umožňuje komunikaci s vnějším prostředím prostřednictvím vizuálního zobrazování charakteristických zvuků, vydávaných například sirénami a houkačkami vozidel záchranných služeb, v podobě piktogramů na průhledovém displeji.

Také volant je vybaven různobarevnými diodami LED, které za jízdy poskytují informace navigačního systému. ATC převádí zvuková data na vibrace volantu, čímž řidiči poskytuje informace o vnějším prostředí, například o vzdálenosti od překážek. HMG ukazuje přínosy této technologie v nově zveřejněném propagačním videu „Tiché taxi“, jehož účelem je prezentovat naději nedoslýchavým řidičům.  Na veřejnou výzvu zaslalo své příběhy mnoho lidí z celé Koreje. Koncernem HMG byl vybrán Daeho Lee, historicky první nedoslýchavý řidič taxislužby v Soulu, aby předvedl novou technologii pro podporu při řízení.

Lee, sluchově hendikepovaný otec dvou dětí, začal nedávno novou kariéru jako řidič taxislužby. Vzhledem ke svým problémům se sluchem musel spoléhat především na svůj zrak. Dostával se však do kritických situací s ostatními řidiči, protože neslyšel houkačky okolních vozidel. Nepřetržité nadměrné namáhání zraku navíc způsobovalo únavu očí, která přicházela mnohem dříve než u průměrného řidiče. Propagační video, spolu s příslušnou technologií, zdůrazňuje hodnotu „svobody mobility“ a ukazuje snahy značky Hyundai umožnit také nedoslýchavým osobám svobodné a bezpečné cestování pomocí nejmodernějších inovací. Značka Hyundai na své cestě k vytčenému cíli rovněž vyvinula aplikaci, která umožňuje komunikaci mezi cestujícími a sluchově hendikepovaným řidičem.

Skvělá zpráva, že se snaží alespoň nějaká firma pomoci sluchově handicapovaným řidičům. Já naštěstí nejsem zdravotně postižená, ale nosím brýle, proto jsem si koupila polarizační brýle pro řidiče, a to na denní i noční vidění se žlutou čočkou. Díky nim moje oči netrpí při nepříjemném oslnění od aut, co jedou proti mně.

Marcela Svobodová (neregistrovaný)
Páni,to vypadá dobře. Tato skupina lidí si zaslouží jen to nejlepší za to jaký mají těžký život. Já jim to moc přeji a také smekám před korejskou automobilkou, za to, že na ně myslí.
filipi (neregistrovaný)
Rozhodně fajn, že se někdo zaměřil i na lidi s handikepem přece jen jim to usnadní život
Smeny (neregistrovaný)
Proč jako ne ? Myslím si, že lidi s hedikepem to rozhodně uvítají a je fajn že se na ně taky myslí. Mnohý znás si určitě nedokážou ani představit jaký to pro ně může být
Ladislav Hartl (neregistrovaný)
Je to od nich pěkný, že investujou peníze do těch pár procent lidí, kteří neslyší a potřebují jezdit autem třeba kvůli tomu, že potřebují auto k uživení rodiny jako ve videu.
Dominik (neregistrovaný)
Náhodou mi to přijde fajn. Té určité skupině lidí to rozhodně pomůže. Dle mého to je určitě zajímavá novinka a jsem zvědavý na to jak to bude vypadat v praxi :-)
Michal Kalita (neregistrovaný)
Parádní inovace pro neslyšící. Jsem rád, že se myslí i na ně. Snad to bude fungovat tak jak má a opravdu jim to pomůže. Ti lidé by si to zasloužili. Mě se to líbí :-)
Venca (neregistrovaný)
Pokud je pravda že jen v ČR existuje 20-40 tisíc lidí, které jsou zcela neslyšící je tato technologie "záchranou" pro tyto lidi, kteří auto potřebují z různých důvodů. Pokud se to vezme globálně, tak ten počet je ještě mnohonásobně větší, takže přínos pro tyto lidi je nepopsatelný.
  • Našli jste v článku chybu?