Honda chystá na příští rok elektromobil a hybridní CR-V pro Evropu

09.06.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Honda příští rok uvede na trh nový elektromobil

  • Na evropský trh přijde ještě hybridní SUV CR-V

  • Vývoj dieselů pro osobní auta už Honda zastavila

V roce 2016 založila Honda samostatnou divizi starající se o vývoj elektrických aut. Automobilka se dlouho čistě akumulátorovým elektromobilům bránila. Sázela spíše na vodík. Situace na trhu a legislativa však nutí japonskou automobilku jednatUž příští rok uvidíme minimálně dva elektromobily. Jeden bude výhradně pro Čínu, druhý by měl být globální.

Další připravovanou novinkou je hybridní SUV Honda CR-V, které zamíří i na evropský trh. Má to být předvoj před definitivním koncem dieselů, ve kterých už ani Honda nevidí velký potenciál. Vývoj vznětových motorů pro osobní auta už vlastně Japonci zastavili. Další úsilí napřou právě na akumulátorové hybridní a čistě elektrické pohony.

Doporučujeme: Honda Civic Type R zvládne zrychlení 0-100 km/h za 5,7 s. Podívejte se, komu ujede

Hybrid v Hondě CR-V využije dvoustupňový systém z americké Hondy Accord. Pod kapotou je atmosférický dvoulitr pracující v Atkinsonově cyklu s kompresí 13:1. Motor má sám o sobě skromný výkon 145 koní a točivý moment 175 Nm, ovšem k němu jsou připojeny dva elektromotory.

Jeden funguje jako startér a generátor, je „napevno“ spojen se spalovacím motorem a asistuje spalovacímu motoru. Druhý je připojen přes spojku a umí auto pohánět sám. Celkový výkon hybridní soustavy je přes 210 koní, ale evropská specifikace hybridu může mít odlišné parametry než americká.

Honda také pracuje na vývoji nových akumulátorů, které mají mít větší energetickou hustotu a lepší poměr mezi hmotností a uskladněnou energií. Automobilka také pracuje na indukčním bezdrátovém nabíjení a rovněž na rychlonabíječce, která má nabít akumulátory na dojezd 250 km za zhruba 15 minut.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?