Green Truck pro DAF CF Electric

přidejte názor
Autor: Redakce

DAF CF Electric získal ocenění Green Truck Logistics Solution 2019. Před zahájením veletrhu Transport Logistic, jenž se konal v německém Mnichově, byla oceněna společnost Contargo, která k přepravě kontejnerů uvedla do provozu vůbec první vozidla DAF CF Electric v Německu. Ocenění Green Truck Logistics Solution je výrazem uznání za nasazení nových technologií, které jsou příslibem pro inovativní, udržitelnou logistiku v celé Evropě.

Obě nákladní vozidla s plně elektrickým pohonem v rámci provozních zkoušek využívá Contargo, dceřiná společnost firmy Rhenus, k rozvozu kontejnerů ve vnitrozemském přístavu Duisburg. Jde o součást rozsáhlých provozních zkoušek většího počtu vozidel v celé Evropě.

DAF CF Electric je tahač s plně elektrickým pohonem s konfigurací náprav 4x2 a s celkovou hmotností návěsové soupravy 37 t. Je určen k provozu v městských oblastech, kde se pro zásobování obchodů používají jedno- či dvounápravové návěsy. Elektrický tahač CF vychází z modelu DAF CF a je vybaven elektrickou pohonnou soustavou E-Power Technology výrobce VDL.

Základem pohonné soustavy je trakční elektromotor o výkonu 210 kW napájený lithio-ionovými akumulátory o kapacitě 170 kWh. Dojezd je v závislosti na hmotnosti nákladu až 100 km. Akumulátory umožňují rychlé nabití na 80 % během 30 minut, nabití na plnou kapacitu trvá hodinu a půl.

Při rozhodování o udělení ocenění hrály důležitou roli ověřené výpočty. Podle nich se při použití vozidel DAF CF Electric i při využití elektřiny z mixu tzv. šedých a zelených zdrojů snižuje množství emisí uhlíku o 38 %.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?