Ženeva 2017: Bentley EXP 12 Speed 6e nemá 12 ani 6 válců. Je to elektromobil

07.03.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Bentley představuje koncept elektrického kabrioletu

  • Novinka má například indukční nabíjení

  • Na jedno nabití má dojet z Londýna do Paříže

Název na první pohled zajímavého konceptu kabrioletu Bentley EXP 12 Speed 6e by mohl napovídat zajímavé věci pod kapotou. Třeba 12 jako počet válců a 6 jako výkon v koňských silách ve stovkách? Nikoliv. Tohle je elektromobil. Ale podle automobilky se to nemá nijak projevit na očekávání kvality, luxusu, pohodlí a dynamiky.

Nicméně kombinace „Grand Touring“, tedy cestování na dlouhé vzdálenosti a elektromobility nám prozatím moc dohromady nejdou. Leda byste měli čas po každých zhruba 200 kilometrech jeden den nabíjet akumulátory. Ale týdenní cesta přes celou Francii na Riviéru by zas mohla být zajímavá s poznáváním přirozeného francouzského venkovského naturelu se „samozřejmou ochotou“ pomoci komukoli, kdo mluví jen anglicky a přijel luxusním vozem.

Doporučujeme: Nejrychlejší čtyřmístné auto na světě se jmenuje Bentley Continental Supersports. Má 710 koní

Ale to jsme odbočili... Bentley tvrdí, že koncept urazí na jedno nabití vzdálenost mezi Londýnem a Paříží nebo mezi Milánem a Monakem. My ale z vlastních zkušeností víme, jak se mnohdy přehnaně optimistické údaje o dojezdu elektrických aut odlišují od skutečnosti. Zajímavostí je rychlé indukční bezdrátové nabíjení konceptu EXP 12, ale k tomu potřebujete speciální nabíjecí platformu.

Koncept Bentley EXP 12 Speed 6e má ale i klasickou zásuvku, pokud zrovna není indukční nabíječka k dispozici. Navíc tohle není předsériový koncept, ale vlastně jen studie a vize budoucího GT Bentley. Za pozornost stojí také nové pojetí interiéru, centrálního panelu a kokpitu řidiče. Stejně se ale nemůžeme ubránit dojmu, že potenciální klientela si ještě mnoho let ráda připlatí za možnost mít pod kapotou spalovací motor s větším než nezbytně nutným počtem válců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?