Svět zná své patrně nejvíce ojeté auto. Od 80. let jedno piáno najelo miliony kilometrů, ročně se u něj 50krát mění olej a stále je v provozu

11.07.2024
přidejte názor
Autor: Mercedes-Benz

Zřejmě nejvíce ojeté auto na světě do dnešní doby zvládlo sedm milionů kilometrů. Na Kanárských ostrovech coby taxi vozí turisty dodnes. 

Otázka na úvod: Jaké množství ujetých kilometrů lze považovat za výjimečné? Pro někoho to bude 200 tisíc, pro jiného půl milionu, opravdu výjimečná porce je třeba milion ujetých kilometrů. Jenže na Kanárských ostrovech jezdí auto, které má najeto už přes sedm milionů kilometrů. Proto se o něm mluví jako o nejvíce ojetém autě světa. Svézt se s ním navíc může úplně každý. 

O jaké auto jde? 

Typ auta, o kterém je řeč, vás asi nepřekvapí. Jde o Mercedes-Benz W123 s dieselovým motorem 240D a prodlouženou karoserií. Vůz má pětistupňovou manuální převodovku a jako taxi začal jezdit půlce roku 1988. Tyto Mercedesy platí za nesmrtelné stroje a tento je toho jasným důkazem. 

Během několika desítek služby auto převezlo bezpočet zákazníků. Týdně najedete zhruba 5000 km a do dnešních dnů ujelo více než 7 milionů kilometrů. Zajímavé je, že aktuálně je v autě teprve druhý motor. Mercedes jezdí non-stop. V rámci taxislužby, která ho provozuje, se na něm střídají tři směny po osmi hodinách. Mimochodem, ročně je u něj více než padesátkrát měněn olej. 

Hrajeme na piáno! Legendární Mercedes-Benz W123 slaví 45 let
Přečtěte si také:

Hrajeme na piáno! Legendární Mercedes-Benz W123 slaví 45 let

Rekordní Mercedes do dnešních dnů prošel jen několika málo úpravami. Údajně dostal jinou sedačku řidiče a ostatní sedačky byly přečalouněny. Zároveň je v autě již zmíněný druhý motor a také brzdy byly převzaté z modernějších modelů. Vyztužena byla v průběhu let i prodloužená karoserie. 

Sedmimilionový Mercedes by měl jezdit i dále. Společnost, která ho provozuje, už má údajně připraven i náhradní motor pro případ, že by tento po několika milionech najetých kilometrů dosloužil. Vůz celý svůj život strávil na Kanárských ostrovech a na tom se nic měnit nebude. 

VIDEO: MercedesBenz W123 – the greatest car ever made

Zdroj: Youtube.com

Zdroj: Teneriffa News

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?