Nový Volkswagen Transporter je tady. Je to čistokrevný Ford, ale vypadá hodně zajímavě

16.09.2024
přidejte názor

Automobilka Volkswagen oficiálně představila sedmou generaci modelu Transporter. Zájemci budou mít k dispozici řadu verzí. Předprodej odstartuje ještě letos na podzim. 

Automobilka Volkswagen představila novou generaci modelu Transporter. V pořadí už sedmé vydání vychází z Fordu Tourneo/Transit Custom a vyrábět se bude v Turecku. Obě automobilky na vývoji spolupracovaly od počátku vývoje, proto navzdory technické spřízněnosti se Transporter na pohled liší poměrně hodně. Zájemci si budou moci své auto objednat už za pár týdnů. 

Německá novinka se oproti předchůdci s označením T6.1. citelně zvětšila. Na délku přibrala 146 mm a v základní verzi tak měří přes pět metrů. Zároveň je o 128 mm širší. Volkswagen bude nabízet i provedení s prodlouženým rozvorem náprav, které je delší o 400 mm. K dispozici bude také zvýšená střecha. 

Řada verzí, řada motorů

Díky všem těmto změnám největší Transporter T7 (prodloužený rozvor, zvýšená střecha) nabídne objem nákladového prostoru 9 metrů krychlových. Verzí bude obecně hodně. Kromě základní dodávky se počítá s dodávkou s dvěma řadami sedadel, s osobním kombi nebo s valníkem, který Ford nenabízí. 

Za volantem VW Transporter T1, T2 a T3: Tři bratři
Přečtěte si také:

Za volantem VW Transporter T1, T2 a T3: Tři bratři

Spolu s Transporterem míří na trh i osobní provedení Caravelle. To má ve standardu vždy tři řady sedadel a je tudíž devítimístné. Také Caravelle se bude prodávat s prodlouženým rozvorem. 

Nabídka motorů je velmi bohatá. Od začátku budou k dispozici tři dieselové čtyřválce o výkonem 110, 150 a 170 koní. Kromě základní motorizace lze dostat k autu také pohon všech kol a automat. K nejsilnějšímu dieselu se samočinná převodovka dodává standardně. 

Nový Transporter/Caravelle se ale bude prodávat i jako elektromobil a opět bude na výběr ze tří motorizací. Výkon je v tomto případě 136, 218 a 286 koní. Detaily týkající se elektromobilu ještě schází. Zatím se ví, že baterie má kapacitu 64 kWh. 

S menším zpožděním pak do nabídky dorazí ještě plug-in hybrid o výkonu 232 koní a ve vzdálenější budoucnosti elektrická čtyřkolka. Veškerá technika pochází od automobilky Ford. 

Nový Volkswagen Transporter/Caravelle si aktuálně odbyl premiéru v Hannoveru na veletrhu IAA Transportation 2024. Předprodej na českém trhu bude zahájen v říjnu, nebo v listopadu. První auta dorazí na jaře příštího roku. 

Zdroj: Volkswagen 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?