Kvíz: Dokážete správně určit, co přesně znamenají zkratky automobilových systémů?

13.12.2023
přidejte názor
Autor: Autobible/Dall-E

Dnes si dáme kvíz na téma zkratek různých asistenčních systémů. Vyznáte se? 

Kdyby dnes zpěvák Ivan Mládek skládal novou verzi svého letitého hitu Zkratky, mohl by se lehce inspirovat automobilovým průmyslem. Dnešní auta jsou totiž plná nejrůznějších elektronických systémů a každý takový systém má nějakou zkratku - 4WD, ESP, ASR a spousta, spousta dalších. Některé automobilové společnosti navíc zavádí pro svá auta speciální zkratky, které nikdo jiný nemá. Anebo jimi označují něco jiného než druhá společnost.

Příkladem může být třeba zkratka EDC. BMW ji používá pro elektronické přízpůsobení tuhosti tlumičů podmínkám na cestě (Electronic Damping Control) a Ford zase pro elektronické řízení vznětového motoru (Electronic Diesel Control).

Těchto zkratek je už tolik, že se v tom člověk snadno ztratí. Možná ale najdeme čtenáře, kteří naopak mají tyhle pojmy v malíčku a dnešní kvíz zvládnou s prstem v nose. Tak to vyzkoušejte a uvidíme. Ne, nebojte, není to těžké.

Svým výsledkem se určitě neváhejte pochlubit kamarádům na sociálních sítích nebo rovnou dole v diskuzi. Dáte deset z deseti? 

Dokážete správně určit, co přesně znamenají zkratky automobilových systémů?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?