Toyota vymyslela létající auto, které se na silnici bude ovládat jako tank

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Létající automobily nejsou ničím novým. nNení ale úplně obvyklé, aby se takovým konceptem zabývala přímo automobilka 

  • Toyota si nechala patentovat létající auto s vrtulemi uloženými v kolech 

  • Na silnici by se auto mohlo ovládat změnou rychlosti otáčení levých a pravých kol, tedy jako tank 

Myslíte, že se dožijete většího rozšíření létajících aut?

Koncepce létajícího auta není nic nového. V motoristické historii se objevilo několik různých pokusů (jeden z nich byl relativně nedávno na prodej). Dnes už došel tenhle druh dopravních prostředků tak daleko, že se prezentují na autosalonech a první si dokonce můžete koupit. V popředí jsou ovšem spíše společnosti, které se běžnými auty nezabývají. Přesto teď Toyota přichází s informací, že má patent týkající se právě létajícího auta.

Jak by taková létající Toyota mohla vypadat, to naznačují první oficiálně zveřejněné patentové nákresy. Japonské létající auto je v podstatě přerostlý dron, což samo o sobě také není nic nového. Inovace Toyoty ale spočívá v provedení vrtulí. Ty jsou integrovány do kol umístěných na dlouhých nohách. Ve vertikální pozici fungují jako klasická kola, v horizontální se z nich vysunou vrtule. Elektromotory mají být dostatečně výkonné k tomu, aby tento dopravní prostředek vynesly do vzduchu.

České „létající auto“ GyroMotion chce dobýt svět. Stojí asi dva a půl milionu
Přečtěte si také:

České „létající auto“ GyroMotion chce dobýt svět. Stojí asi dva a půl milionu

Zdrojem elektrické energie může být de facto cokoliv. Toyota zmiňuje plynovou turbínu generující elektřinu a také vodíkový pohon. Zajímavé je rovněž řešení řízení při jízdě po zemi. Kvůli zjednodušení celého vozu a nižší hmotnosti by se kola nenatáčela, nýbrž by se pracovalo s odlišnou rychlostí otáčení na každé straně. To se dnes používá třeba u bagrů nebo u tanků.

Létající Toyota schopná jízdy po silnici je hudba vzdálené budoucnosti, i když automobilka tak trochu naznačuje, že by se koncept mohl ukázat na veletrhu CES v Las Vegas. Od konceptu po sériovou výrobu je ale ještě hodně dlouhá cesta.

Každopádně pojízdný dron této značky by zamířil do dnes už docela početné skupiny létajících dopravních prostředků zahrnující třeba PAL-V Liberty, Aeromobil, Velocopter 2X, Lilium Jet, Terrafugiu, Pop Up Next, BlackFly nebo český příspěvek v podobě pojízdného virníku GyroMotion. Připomenout si tyto stroje můžete v galerii níže. Některé společnosti ale chápou létající automobil jako malý létající dopravní prostředek, nikoliv jako něco, co umí létat a zároveň jezdit po silnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?