Tahle telefonní budka má 375 koní. A je na prodej

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Pojízdná telefonní budka stojí na základech Fordu T z roku 1933

  • Motorem je blíže nespecifikovaný big block ze 60. let minulého století

  • Stávající majitel za něj chce vyšší částku než za nové Porsche 911 Carrera

Každý hot rod je originál, ale tento kousek, postavený na základech Fordu T z roku 1933, se mezi individuálními úpravami klasických amerických vozů vymyká. Místo kabiny pro cestující má totiž budku telefonní společnosti Northern Electric.

Není to první automobil tohoto typu. Tím byla kreace Carla Caspera, který dlouhé roky stavěl auta pro hollywoodské filmaře. Mimochodem je to autor legendárních filmových automobilových hvězd KITT a Generál Lee.

Přes vysoké píšťaly sání by normálně nebylo vidět, ale při řízení „na stojáka“ v budce tento problém odpadá
Tohle byl jistě jeden z prvních telefonů zastavěných v autě vůbec. Jen volat se z něj nedá…

Kanadský milovník hot rodů Gerry Nimz se rozhodl, že Casperovo dílko napodobí a na konci 70. let minulého století se vydal v jeho šlépějejích. Po několika úspěšných výstavách po celé Severní Americe se Nimz chtěl svým výtvorem pochlubit také Evropanům a v roce 1981 ho jako nepojízdný exemplář přivezl na výstavu do Essenu, odkud ho vykoupil nejmenovaný Němec do soukromé sbírky.

Tohle auto není ani Ferrari, ani starý Ford. Navíc zatím nejezdí. Přesto stojí 6,4 milionu
Přečtěte si také:

Tohle auto není ani Ferrari, ani starý Ford. Navíc zatím nejezdí. Přesto stojí 6,4 milionu

Znovu se „telefonní“ hot rod objevil až po 35 letech jako součást dědického řízení a byl vydražen na eBay v přepočtu za necelých 800 tisíc korun. Nový majitel se rozhodl statický automobil proměnit v pojízdný. Do podvozku výše zmiňovaného „téčka“ zastavěl čtyřkarburátorový big block z 60. let 20 století a doplnil ho automatickou převodovkou Turbo-Hydramatic 350. Výkon měl podle dobových informací dosahovat 275 kW (375 k). Místo plynového pedálu se pojízdná telefonní budka ovládala tlačítky na samotném telefonu.

Nyní je tento unikát znovu na prodej, ovšem opět jako nepojízdný, protože podle prodávajícího odešla převodovka. Náhrada nebude takový problém, větší překážkou představuje požadovaná cena více než 3,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?