Spoluzakladatel Škody Václav Klement se narodil přesně před 150 lety

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Škoda připomíná 150 let od narození Václava Klementa 

  • Jeden ze spoluzakladatelů automobilky se narodil 16. října 1868

  • Václav Klement přešel spolu s Václavem Laurinem od bicyklů přes motocykly až k automobilům 

Letošní rok je na různá jubilea nesmírně bohatý a Škoda aktuálně přidává další. Dnes je to na den přesně 150 let od narození jednoho ze spoluzakladatelů české automobilky. Dne 16. října roku 1868 se ve Velvarech narodil Václav Klement, který stál u úplných počátků značky Škoda Auto.

Václav Klement začal svou pracovní kariéru začátkem 80. let devatenáctého století v mladoboleslavském knihkupectví. To později odkoupil. Zároveň se věnoval i cyklistice, což bylo původně jeho hobby, které postupem času přerostlo v novém živobytí. V roce 1895 byla oficiálně zahájena činnost dílny o rozloze 120 m2 umístěné v Benátské ulici v Mladé Boleslavi. Tou dobou už Václav Klement spolupracoval s mechanikem Václavem Klementem, který pocházel z Turnova. O rok později pak společnost Laurin & Klement začala vyrábět bicykly Slavia.

Retro: Škoda 720 mohla být „BMW východu“. I tu pohřbili komunisté
Přečtěte si také:

Retro: Škoda 720 mohla být „BMW východu“. I tu pohřbili komunisté

Podle zdrojů automobilky Škoda byl Václav Klement velmi schopný a kreativní manažer, když například v roce 1896 zavedl prodej na splátky. Od bicyklů postupně přešla společnost Laurin & Klement k takzvaným „motorovým dvoukolkám“, tedy k motocyklům. První dva modely pojmenované opět Slavia představil Václav Klement 18. listopadu 1899. Sám navíc na motocyklech jezdil a v roce 1902 dokázal zvítězit v závodě do vrchu Exelberg u Vídně.

O tři roky později výroba motocyklů skončila, protože se společnost Lauring & Klement naplno zaměřila na automobily. Ten první byl představen koncem roku 1905. Společnost se postupně stala jedničkou v rámci rakousko-uherské monarchie a úspěšně vyvážela své produkty do zahraničí.

Václav Klement zemřel 13. srpna roku 1938 v nedožitých sedmdesáti letech. V té době už byla značka Škoda jednoznačně největším výrobcem automobilů v Československu. Václav Laurin, druhý ze spoluzakladatelů, zemřel přibližně o osm let dříve.

Bystrík (neregistrovaný)
Václav Klement určitě nezačínal počátkem 80. let 18. století, nýbrž 19. A mimochodem, nebylo to v Mladé Boleslavi, nýbrž ve Slaném, přepsal jste faktickou chybu z tiskové zprávy bez ověření. Dále máte v textu překlep (Lauring & Klement).
  • Našli jste v článku chybu?