Sergio Marchionne zemřel ve věku 66 let. Šéf koncernu FCA a Ferrari zanechal v auto byznysu výraznou stopu

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Sergio Marchionne zemřel ve věku 66 let

  • Bývalý šéf koncernu FCA stál v čele Fiatu dlouhých 14 let 

  • Za předčasný odchod jedné z největších postav současného motoristického světa mohou zdravotní komplikace 

Sergio Marchionne, přezdívaný „Velký šéf“, dnes zemřel v nemocnici ve švýcarském Curychu. Důvodem byly zdravotní komplikace, které následovaly po operaci ramene. Stejná příčina stála za sobotní předčasnou výměnou ve vedení koncernu FCA a automobilky Ferrari, kdy bylo oznámeno, že zdravotní stav Sergia Marchionne mu nedovolí návrat do práce.

Sergio Marchionne pocházel z italského města Chieti, ve třinácti letech ale s rodiči odešel do Kanady. Do vedení značky Fiat se vypracoval v roce 2004. Za jeho působení se ze ztrátového podniku stala prosperující automobilka, která ve své době patřila k nejrychleji rostoucím v Evropě. Už pod jeho vedením se také představil v roce 2007 novodobý Fiat 500, který se vyrábí dodnes.

Asi největší změnou, kterou Sergio Marchionne během svého působení provedl, bylo sloučení Fiatu s Chryslerem. K definitivnímu vzniku koncernu FCA došlo v roce 2014. Ve stejné době byla zároveň osamostatněna automobilka Ferrari. Celkově se skupině FCA pod Marchionneho taktovkou dařilo. Přestože za jeho působení de facto skončila Lancia, přestože Fiat mnoho modelů v Evropě neprodává a přestože vysněný návrat značky Alfa Romeo na výsluní se zatím nekoná.

Sergio Marchionne plánoval svůj odchod na příští rok. Koncern FCA nyní vede Mike Manley, Ferrari řídí John Elkann.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?