Co se stane, když budete špatně sedět za volantem a nesprávně si zapnete pás?

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Ani nejbezpečnější automobil vás nemusí stoprocentně ochránit, pokud nebudete správně používat bezpečnostní pásy 

  • Na následky nehody má velký vliv i sezení v autě 

  • Co se může stát při nesprávném použití pásů, to názorně ukazuje přiložené video

Bezpečnost je bezesporu téma, kterému se u aut přikládá velká důležitost. Některé automobilky, jako třeba Subaru nebo Volvo, na bezpečnosti dokonce staví svou image. Jenže jak ukazuje nedávno zveřejněné video, veškeré úsilí může přijít vniveč, pokud nebudou cestující správně používat bezpečnostní pásy.

Video vyprodukovala australská instituce NSW Center for Road Safety. V hlavní roli se představuje sedan Toyota Camry a dvojice figurín. Jedna dostala pás tak, že má jeho horní část pod ramenem. Figurína na místě řidiče (je vpravo, protože jde o australské video) sice používá pás správně, ale zase za volantem špatně sedí. Má hodně sklopené opěradlo, takže spíše leží.

Doporučujeme: 5 druhů nejhorších a nejotravnějších řidičů — Jste jedním z nich?

Vůz narazí do pevné překážky celou svou šířkou v rychlosti 60 km/h. Spolujezdec je podle očekávání zachycen pásem pouze ve spodní polovině těla, takže do airbagu vletí plnou rychlostí, což podle australských odborníků vede ke smrtelným zraněním. Řidič je zachycen pásem v podstatě pouze v oblasti břicha, což vede k poškození orgánů jako játra nebo slezina. I zde je riziko smrtelného zranění velmi vysoké.

Zajímavé je, že technici v dnešní době už s podobným chováním posádky počítají, takže se může stát, že automobil airbagy vůbec nevystřelí, pokud dotyčný nemá zapnutý pás, protože by nadělaly více škody než užitku.

Níže na videu si pak můžete pro zajímavost prohlédnout také to, co se stane spolujezdci, když si na dlouhé cestě odloží nohy na palubní desku. Stejně jako si můžete připomenout video, které je dobrou ukázkou toho, proč by se cestující vzadu měli vždy poutat (pokud mají alespoň trochu v lásce osoby sedící vpředu).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?