Právník radí: Jak získat co nejvyšší odškodnění po dopravní nehodě

30.08.2024
přidejte názor
Autor: Judr. Zbyněk Drobiš

Zbyněk Drobiš je advokát, který se dlouhodobě zaměřuje na odškodnění obětí dopravních nehod se zraněním nebo úmrtím. Co radí poškozeným k získání odškodnění po dopravní nehodě, se dozvíte v rozhovoru.

Kdo může žádat o odškodnění po dopravní nehodě se zraněním?

Po dopravní nehodě mohou žádat odškodnění poškození, kteří nebyli výlučnými viníky autonehody. To zahrnuje nejen řidiče, ale i cyklisty, chodce nebo spolujezdce. Nárok na odškodnění mají také osoby zraněné při nehodě v autobusu, tramvaji nebo vlaku. 

Častým omylem poškozených je také to, že k získání odškodnění je potřeba utrpět těžká zranění. Odškodnit lze však i lehká poranění, jako jsou pohmožděniny nebo odřeniny a samozřejmě se nezohledňuje pouze fyzická stránka, ale také psychické zdraví po nehodě. 

Pro získání odškodnění je obvykle zásadní určit viníka nehody, protože právě on je podle českého práva povinen odškodnění poskytnout, a to z povinného ručení svého vozidla. Pokud je viníkem osoba, jejíž vozidlo není pojištěné, náhradu škody poskytne Česká kancelář pojistitelů. V některých případech zejména u spolujezdců není určení viníka zcela zásadní.

Mohou žádat odškodnění také pozůstalí po zemřelém následkem autonehody?

Smrtelné dopravní nehody bohužel nejsou vzácným jevem. Pozůstalí po zemřelé osobě mají nárok na finanční kompenzaci za utrpení po náhlé ztrátě blízké osoby. 

Peníze sice nemohou vynahradit ztrátu blízké osoby ani eliminovat nepříjemné emoce po tragické události, avšak mohou pomoci finančně zabezpečit rodinu po zemřelém.

Jaké náhrady mohou žádat poškození se zraněním?

Poškození se zraněním po dopravní nehodě mají nárok na různé druhy náhrad. Mezi ně patří kompenzace za bolestné, které pokrývá fyzickou a psychickou bolest způsobenou zraněním. Dále mohou žádat náhradu za ztrátu na výdělku, pokud jim zranění způsobilo pracovní neschopnost. Tuto náhradu mohou žádat také OSVČ, které neměly formálně vystavenou neschopenku. 

Jak správně řešit nehodu nebo škodu, aby pojišťovna následně nedělala problémy a všechno řádně zaplatila
Přečtěte si také:

Jak správně řešit nehodu nebo škodu, aby pojišťovna následně nedělala problémy a všechno řádně zaplatila

Mezi další náhrady patří odškodnění za náklady na lékařskou péči, rehabilitaci, léky nebo jiné zdravotnické pomůcky, odškodnění za cesty do zdravotnických zařízení a odškodnění za poskytnutou péči o zraněnou osobu. 

Poškození mohou také žádat o náhradu za trvalé následky po dopravní nehodě nehodě. Trvalým následkům se odborně říká ztížení společenského uplatnění. Kromě toho mohou být nárokovány i další specifické výdaje, které vznikly v přímé souvislosti se zraněním.

Na co vše mají nárok pozůstalí?

Pozůstalí po oběti smrtelné dopravní nehody mají nárok na několik druhů odškodnění. Patří sem náklady spojené s pohřbem, jako jsou výdaje na pohřební služby, zřízení pomníku, nájem hrobního místa, smuteční oděv, květiny a smuteční hostinu. 

Dále mají právo na výživu pozůstalého. Rovněž mohou žádat o jednorázové odškodnění za duševní útrapy za ztrátu blízké osoby, které má kompenzovat psychickou a emocionální újmu pozůstalých.

Kdy a kde se uplatňuje odškodnění po dopravní nehodě?

Odškodnění po dopravní nehodě se žádá u pojišťovny viníka nehody z jeho povinného ručení. Pokud nehrozí promlčení, tak lze odškodnění po dopravní nehodě obvykle zajistit mimosoudně. Odškodnění by mělo být uplatněno co nejdříve po nehodě. Poškození by měli neprodleně kontaktovat pojišťovnu viníka nehody a předložit veškerou dokumentaci podporující jejich nárok, jako jsou lékařské zprávy, policejní protokoly a svědectví. 

Právník radí: Kdo zaplatí škodu při dopravní nehodě
Přečtěte si také:

Právník radí: Kdo zaplatí škodu při dopravní nehodě

Každá náhrada za zranění při dopravní nehodě se totiž uplatňuje v jiný časový okamžik, a proto lze řešit například bolestné dříve, než skončí léčba. V případě, že je zahájeno trestní řízení, mohou poškození přihlásit náhradu škody do trestního řízení, což může usnadnit získání odškodnění po dopravní nehodě. Tento postup však není podmínkou k získání odškodnění. 

V některých případech může být nutné podat žalobu u civilního soudu, pokud se nepodaří dosáhnout dohody s pojišťovnou nebo pokud není nárok uznán v plné výši. Soudní cesta bývá zdlouhavější, ale může vést k spravedlivému odškodnění, pokud všechny ostatní možnosti selžou.

Jak moc je důležité trestní řízení vůči viníkovi nehody k získání odškodnění?

Trestní řízení vůči viníkovi nehody může hrát klíčovou roli při získávání odškodnění. Během trestního řízení se shromažďují důkazy, které mohou významně podpořit nárok poškozených na odškodnění. 

Práva poškozených v trestním řízení umožňují aktivně se podílet na procesu, přímo uplatňovat své nároky a získávat informace o postupu řízení. I když trestní řízení samo o sobě nemusí vždy vést k přiznání odškodnění, jeho průběh může hrát klíčovou roli při prokazování odpovědnosti viníka. 

Je také důležité z hlediska stanovení spoluzavinění, což může mít za následek krácení odškodnění, pokud se během řízení prokáže, že poškozený sám částečně přispěl k nehodě. Proto je nezbytné, aby poškození byli v řízení aktivní, pečlivě sledovali jeho průběh a využívali všechna svá práva.

Musí poškození přihlásit náhradu škody do trestního řízení, aby jim odškodnění „nepropadlo“?

Přihlášení náhrady škody do trestního řízení není vždy nezbytné, aby nárok na odškodnění nepropadl, ale může to být někdy takticky výhodné. Přihlášení do trestního řízení zajistí, že nároky poškozených budou zohledněny v průběhu soudního trestního procesu a mohou být snadněji uznány. Navíc to může urychlit proces získání odškodnění po dopravní nehodě. 

Pokud se náhrada škody nepřihlásí do trestního řízení, mohou poškození stále uplatnit svůj nárok prostřednictvím civilního řízení nebo se soudit nemusí vůbec a odškodnění mohou vymáhat mimosoudně. Každý případ je jiný a vyžaduje jiný postup k získání odškodnění.

Lze odškodnění získat pouze soudně?

Odškodnění po dopravní nehodě rozhodně lze získat i jinak než soudní cestou. Poškození mohou předložit svůj nárok přímo pojišťovně vozidla viníka nehody, která posoudí jejich požadavky a poskytne odškodnění. 

V mnoha případech se poškození a pojišťovna dohodnou na mimosoudním vyrovnání. Nicméně, pokud pojišťovna nárok odmítne nebo nabídne nedostatečnou kompenzaci, může být výhodné podat žalobu a domáhat se odškodnění soudně. 

Z naší zkušenosti vyplývá, že většinu případů odškodnění lze vyřešit mimosoudně bez nutnosti soudního sporu.

Na co si dát pozor při jednání s pojišťovnou? Kde jsou časté chyby?

Jednou z častých chyb při jednání s pojišťovnou je nedostatečná dokumentace – poškození by měli shromáždit veškeré důkazy, jako jsou lékařské zprávy, fotografie zranění nebo například daňové doklady za léky. Pojišťovna totiž nepodložené nároky neproplácí. 

Dalším nevýhodným postupem je odškodnění pomocí formulářů pojišťoven, které často vedou k nižší kompenzaci, než na jakou mají poškození právo. Namísto formulářů k odškodnění bolestného a trvalých následků doporučujeme využít znalecké posudky k ohodnocení újmy na zdraví a stanovení výše odškodnění. 

Dále je důležité nevzdávat se příliš brzy a být připravený jednat o výši odškodnění, případně vyhledat právní pomoc, pokud jednání s pojišťovnou neprobíhá podle očekávání.

Máte nějaké rady pro poškozené závěrem?

Závěrem lze poškozeným doporučit, aby jednali rychle a efektivně. Shromážděte všechny dokumenty co nejdříve po nehodě a konzultujte svůj případ s odborníkem, ideálně s právníkem specializujícím se na odškodnění po dopravních nehodách. Buďte obezřetní při jednání s pojišťovnou a nenechte se tlačit k rychlému uzavření dohody bez dostatečné kompenzace. 

Namísto formuláře od pojišťovny využijte znalecký posudek k objektivnímu stanovení výše odškodnění. Pamatujte, že máte právo na spravedlivé odškodnění za utrpěné zranění nebo ztrátu blízké osoby a využijte všech dostupných prostředků k dosažení tohoto cíle.


JUDr. Zbyněk Drobiš je advokátem projektu odskodneninehody.cz a partnerem advokátní kanceláře Drobiš & Novotný, advokáti s.r.o. Dlouhodobě se zaměřuje na odškodnění obětí dopravních nehod a pracovních úrazů. V oblasti odškodnění publikuje řadu článků a rozhovorů a některé tipy a rady pro poškozené obsahuje také youtube kanál Drobiš & Novotný, advokáti s.r.o.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?