Povinné ručení možná zdraží. Jak na změnu pojišťovny?

29.11.2016
1 nový názor
Autor: Redakce
  • Povinné ručení je stále levné a pro pojišťovny ztrátové

  • Růst sazeb se týkal jen nejrizikovějších segmentů

  • Stále je tak prostor na pojištění vozu zajímavě ušetřit

  • V případě zdražení povinného ručení má klient poměrně volné ruce

  • Výhodnější povinné ručení si můžete okamžitě sjednat na internetu

Povinné ručení v předchozích letech za vydatné pomoci internetových online srovnávačů neustále zlevňovalo. Kvůli rostoucím nákladům pojišťoven se ale nakonec dostalo do ztráty. Pojišťovny totiž začaly odvádět příspěvky do Fondu zábrany škod, ze kterého jsou rozdělovány peníze mezi hasiče, záchranáře a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Mají také vyšší náklady na škody na zdraví, což je důsledek nového občanského zákoníku. Ten zrušil tabulky, které určují odškodnění bolesti či ztížení společenského uplatnění, a zrušil rovněž výslovné určení výše odškodnění za smrt. Výše kompenzace škod na zdraví je tak nyní mnohdy individuální a není prakticky ničím omezená. „Za nepříznivou bilancí je pokračující růst škod na zdraví a neodpovídající cenový nárůst nejrizikovějších segmentů,“ upozornil pojistný matematik České kanceláře pojistitelů (ČKP) Petr Jedlička.

TIP: Sjednání povinného ručení online

Ceny povinného ručení se v loni zvedly v průměru o několik procent. Zdražení bylo individuální, takže nebourající řidiči změnu prakticky nepocítili. Zdražení se podle ČKP týkalo hlavně tahačů návěsů, které za posledních pět let zaznamenaly zdražení o 15 procent (zhruba o 6300 Kč) a velmi rizikových mladých řidičů do 30 let. Ti si v posledních dvou letech připlatili průměrně 750 Kč navíc. Průměrná cena povinného ručení se ani v první polovině letošního roku příliš neměnila a pohybovala se podle ČKP okolo 2800 Kč. „Konkurence zatím příliš nedovoluje pojišťovnám zdražovat. Díky internetovým srovnávačům si totiž motoristé mohou jednoduše porovnat povinné ručení online a mají tak výborný přehled o cenách ostatních pojišťoven,“ podotýká Petra Rumlová, vedoucí Online prodeje Finance.cz, kde lze sjednat povinné ručení a další finanční produkty online. Podle ní nelze očekávat, že by pojišťovny plošně zdražovaly, nicméně pokud vám pojišťovna cenu navýší, máte šanci získat levnější pojistku u konkurence. Jak na to?

Změna pojišťovny standardně jednou do roka

Klasicky lze změnit pojišťovnu jednou do roka. Povinné ručení se většinou sjednává na dobu neurčitou a automaticky se prodlužuje, pokud jej jedna ze stran nevypoví. Abyste pojistnou smlouvu řádně ukončili, je nutné, aby pojišťovna výpověď obdržela nejméně 6 týdnů před jejím výročím. Výpověď nicméně můžete podat kdykoli během pojistného roku a smlouva bude vždy ukončena až k datu konce pojistného období.

Zdražili vám povinné ručení? Sjednejte si ihned levnější

V případě zdražení povinného ručení má ale klient pojišťovny poměrně volné ruce. Zákon totiž pojišťovnám ukládá povinnost informovat klienty o jakékoli změně pojistného na další pojistné období, a to minimálně dva měsíce před ukončením daného pojistného období. V případě, že vám pojišťovna povinné ručení zdraží, můžete do jednoho měsíce od oznámení této změny smlouvu ukončit. Smlouva zanikne ke konci pojistného období. Výhodnější produkt si poté můžete okamžitě sjednat online.

Vyřazení z evidence nebo změna vlastníka aneb Další způsoby, jak změnit pojišťovnu

Řešením, jak se vyvázat z předražené pojistky, může být také uložení registračních značek do depozita, byť na jeden den. Tento krok se však kvůli správnímu poplatku vyplatí pouze v případě vyšších úspor na pojistném. Pojistnou smlouvu lze rovněž vypovědět do dvou měsíců od jejího sjednání bez uvedení důvodu nebo do tří měsíců od pojistné události. Ukončení pojistné smlouvy je samozřejmě možné i při změně vlastníka. Majitelé vozidel někdy ukončení nevýhodné pojistné smlouvy řeší fiktivním prodejem. Takovým způsobem změny pojišťovny se však lidé pohybují na hraně zákona. Pojišťovny mají možnost nepoctivé pokusy o ukončení smlouvy prověřit a odhalit. Vždy se proto vyplatí využít jen standardních a zákonem jasně definovaných postupů.

Lukáš Pololáník

Autor je šéfredaktorem Finance.cz

donald (neregistrovaný)
Já jsem si nedávno naštěstí povinné ručení zařizoval přes https://www.insiacare.cz/nejlevnejsi-povinne-ruceni-nejkvalitnejsi/ , a tak jsem měl opravdu krásný přehled o tom, jakou pojištovnu si zvolit. Vyhledalo mi to totiž ty nejvýhodnější nabídky, a tak jsem si vybral přesně to co mi vyhovuje.
  • Našli jste v článku chybu?