Může být Volkswagen Amarok rychlejší než Golf GTI? Australané dokázali, že ano

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Australská pobočka automobilky Volkswagen se postarala o poměrně zajímavý Amarok

  • Ten na okruhu Eastern Creek zajel lepší čas než Golf GTI 

  • Vůz se samozřejmě neobešel bez úprav, motor ale zůstal sériový 

Volkswagen Golf GTI je mezi automobily kategorie hot-hatch legendou. Sice dnes zdaleka nepatří mezi nejrychlejší auta tohoto segmentu, ale pomalý rozhodně není, takže byste mu jako soupeře pro jízdu na okruhu asi vybrali nějaký jiný automobil než terénní Amarok. Australská pobočka německé automobilky se ovšem rozhodla demonstrovat ono staré známé „když se chce, tak to jde“ v praxi.

V Sydney, přesně řečeno na okruhu Eastern Creek, se každý rok koná akce s názvem World Time Attack Challenge. Australská pobočka automobilky VW sestavila tým složený převážně z učňů a dala jim nelehký úkol. Měli upravit terénní Amarok tak, aby na stejné trati v rámci stejné akce zajel lepší čas, než jaký zde dříve zajel právě Golf GTI. Což se nakonec povedlo.

Doporučujeme: Pick-up Mercedes-Benz třídy X je vyšňořený Nissan Navara

Úpravy se dotkly například interiéru, kde kvůli hmotnosti zůstaly jen opravdu potřebné věci. Snížený podvozek dostal tlumiče Bilstein, patřičně výkonné brzdy dodala společnost AP Brakes a nechybí ani adekvátní obutí. Motoru se ale žádné změny netýkají. Pod kapotou zůstal sériový vrcholný šestiválec nabízející parametry 180 kW (245 k) a 550 Nm.

Výsledný čas na okruhu Eastern Creek má nakonec hodnotu 1:57,1 a je tak zhruba o dvě sekundy lepší ve srovnání s Golfem GTI. Příští rok údajně dojde k dalšímu vylepšení této hodnoty. Měl by to být podstatně menší problém, protože tentokrát přijde řada na Golf R.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?