Koně pod kapotou doslova a do písmene. Dacia Bigster jako první auto dostane nový motor od HORSE

14.10.2024
přidejte názor
Autor: Dacia

Nedávno představená Dacia Bigster je důkazem, že modely téhle značky už nemají nějakou zastaralou techniku. Naopak Bigster dostane jako první auto zbrusu nový motor vyvinutý společností Horse. 

Dacia byla svého času výrobcem aut s recyklovanou technikou Renaultu. Mělo to své zásadní výhody. Tato technika byla levná a byla léty prověřená. Jenže dnes už se situace změnila tak moc, že nejen že Dacia používá soudobou techniku mateřské automobilky, ale teď dokonce její vůz dostane nový motor jako vůbec první. 

Video: Dacia Bigster na oficiálním videu

Zdroj: Youtube.com

Konkrétně jde o vlajkovou loď automobilky, která se představila před pár dny. Model Bigster, který se zařadí nad Duster, dostane hybridní ústrojí označené jako Hybrid 155. V principu bude fungovat stejně jako u hybridního Dusteru nebo Joggeru, ale má vyšší výkon a jeho základem je zcela nový spalovací motor. 

Koně pod kapotou doslova 

Motor vyvinula společnost Horse, kterou před časem založil Renault ve spolupráci s Geely za v dnešní době snad až nevídaným účelem a tím je vývoj spalovacích motorů. Nový agregát bude Horse ve svém španělském závodě také vyrábět. 

Dacia 1300 byla dvojče Renaultu 12. Přežila ho ale o několik dekád
Přečtěte si také:

Dacia 1300 byla dvojče Renaultu 12. Přežila ho ale o několik dekád

Jde o zážehový čtyřválec o objemu 1,8 litru. Jogger, Duster a řada hybridních Renaultů využívá u hybridního ústrojí jako základ šestnáctistovku. Motor má 109 koní a spolupracuje s dvojicí elektromotorů. Systémový výkon je 155 koní. 

Opět jde o řešení s převodovkou kombinující 4 stupně pro spalovací jednotku a dva pro hnací elektromotor. Oproti Dusteru ale bude mít Bigster také nepatrně větší baterii s kapacitou 1,4 kWh. 

Nový hybrid určený pro Bigster má být navzdory svému vyššímu výkonu o 6 % úspornější, což je dáno právě i přítomností nové spalovací jednotky. 

Autor: Horse

Zdroj: Horse

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?