Jaguar a Land Rover chystají aktivní aerodynamiku, prozrazují patentové snímky

15.08.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Jaguar a Land Rover mají patent na aktivní aerodynamiku

  • Má především snížit odpor vzduchu a tím pádem i spotřebu

  • Prozatím jsme takové řešení na produkčním voze neviděli

Další uniklé patentové snímky, tentokrát z amerického úřadu, odhalují zajímavé práce ve vývojovém oddělení automobilek Jaguar a Land Rover. Tentokrát se netýkají přímo nových modelů, ale aerodynamiky. Britské automobilky si patentovaly poměrně zajímavé řešení pro snížení aerodynamického odporu pomocí aktivních klapek a nastavitelných prvků na karoserii.

Skici prozrazují řešení pro konvenční auta a také pro velká SUV. Cílem je zlepšit obtékání vzduchu okolo karoserie, snížit vztlak a zlepšit ovladatelnost. Snížení aerodynamického odporu se ale projeví především v nižší spotřebě paliva. S novými testy měření spotřeby se klade větší důraz na jízdu vyšší rychlostí po delší dobu, takže by to mohlo přinést hmatatelnou úsporu.

Doporučujeme: Range Rover Velar nadchne už svým vzhledem. Ale tím to nekončí [první dojmy a velká galerie]

Vedle pohyblivého a nastavitelného zadního střešního spoileru nechybí řešení pro zadní difuzor. Takové záležitosti se již v automobilovém průmyslu objevily. Ovšem aktivní klapky v blatnících a náraznících jsou úplnou novinkou. Navíc jednotlivé komponenty se mohou nastavit do několika různých tvarů.

Zajímavé je, že přihlášku podal Jaguar s Land Roverem už v srpnu 2015, ale patent byl zveřejněn teprve nyní. Prozatím jsme toto zajímavé a komplikované řešení ještě na produkčních britských vozech neviděli, ale co není, může být. Automobilky však ne vždy všechny patenty uvedou do sériové výroby. Mnohdy si jen chtějí chránit zajímavý nápad.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?