Elektromobily už dávno nejsou pomalé krabice. Tenhle jede 233 km/h 4,9 s po startu

3 nové názory
Autor: Redakce
  • Doby, kdy elektromobily jezdily sotva 80 km/h, jsou dávno pryč

  • Závodní speciál týmu True Cousins zvládne akceleraci 0-233 km/h za necelých pět sekund 

  • Je to aktuálně nejrychlejší elektromobil planety 

O tom, že elektrická auta už dávno umějí jezdit i více než 80 km/h, což byla maximální rychlost prehistorického elektrického Favoritu, dnes asi nikdo nepochybuje. Jak moc ale mohou být elektromobily rychlé? To nedávno ukázal závodní speciál dánského týmu True Cousins.

Doporučujeme: Tesla Model S ujela víc než 1000 km na jedno nabití. Přichází konečně elektrická revoluce?

Vůz označený jako TC-X nedávno zvládl sprint na 200 metrů v čase 4,8968 s, přičemž konečná rychlost byla 233,09 km/h. To kromě jiného znamená zrychlení z nuly na 100 km/h za zhruba 1,5 s. Elektrický speciál z dílny True Cousins je tak v současnosti vůbec nejrychlejším karosovaným elektromobilem na světě. Sprint na 200 m zatím žádný jiný elektromobil v této kategorii takto rychle nezvládl.

Na přiloženém videu si můžete prohlédnout, jak absurdní je to podívaná. Zatímco akcelerace je doslova brutální, zvuk vozu je ve srovnání s klasickými dragstery zcela zanedbatelný.

Tomáš (neregistrovaný)
:D bože vic vedet a cist nez naosat taovy clsnek.... První auto na a světě co prekonalo 100km/h byl elektromobil... Tudíž doba kdy elektromobily nejezdí max 80 km/h neni od roku 1899 ptavda....
bzum (neregistrovaný)
jo raketa taky umí letět rychle protože vzdálenost kterou má uletět je relativně malá a přitom sežere paliva co sama váží. Tady je to stejné vemte velkou baterii a pusťte z ní šťávu pryč behěm několik vteřin. Jo zákony fyziky se ochcat nedají. A dokud někdo nenajde způsob jak elektrickou energii vyrobit a uchovat efektivněji tak jsou elektroauta na delší vzdálenost jen pouhým snem.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?