Právník radí: Kdo zaplatí škodu při dopravní nehodě

přidejte názor
Autor: Tiskový servis MDČR

Nehody na silnicích jsou nejen stresující a traumatické pro všechny zúčastněné, ale často také způsobují finanční zátěž v podobě nákladů na opravy vozidel, léčbu zranění a další náklady. Pokud dojde k autonehodě se zraněním, mnoho lidí se ptá, kdo vlastně zaplatí za tuto škodu.

Pokud někdo bude obětí autonehody, kterou sám výlučně nezpůsobil a utrpí přitom škodu na svém zdraví nebo majetku, má právo požadovat náhradu škody. Tato náhrada je hrazena z povinného ručení viníka – z pojištění vozidla, které nehodu způsobilo. Odpověď na otázku „Kdo zaplatí škodu po dopravní nehodě?“ je tedy jasná – škodu uhradí pojišťovna vozidla viníka nehody z jeho povinného ručení.

Autonehoda se zraněním

Poškozená strana má právo na odškodnění za zdravotní i věcné škody. Toto právo je jasně definováno v naší legislativě, přesněji v občanském zákoníku a v zákoně o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Tyto právní normy podrobně popisují, jakými nároky může poškozená strana disponovat po havárii.

Poškozený může náhrady požadovat napřímo od viníka nehody, ale tento stejně komunikuje nakonec k odškodnění se svojí pojišťovnou, takže uplatnění odškodnění přímo u pojišťovny vozidla viníka nehody je rychlejší a praktičtější řešení

Kdo zaplatí škodu po dopravní nehodě?

Kdo zaplatí škodu vzniklou při dopravní nehodě? V drtivé většině případů pokryje pojištění vozidla viníka nehody. V České republice máme systém, který stanovuje povinnost povinného ručení. Toto pojištění je zde přesně pro takové situace – pokrývá škody, které byly způsobeny třetím osobám v průběhu nehody. Stručně řečeno, pokud se stane, že jste určen viníkem nehody, vaše pojišťovna by měla uhradit škody, které jste způsobili ostatním účastníkům a jejich majetku.

K čemu slouží Česká kancelář pojistitelů?

Každý rok se stane řada dopravních nehod, při kterých je účastníkem vozidlo bez povinného ručení. Mnoho poškozených je v těchto situacích zmatených a nevědí, že i přes takové okolnosti mohou požadovat odškodnění za škody za zranění, která utrpěli. Pokud je vozidlo, které způsobilo autonehodu, nepojištěné, lze požádat o odškodnění Českou kancelář pojistitelů. 

Na co mám nárok při dopravní nehodě se zraněním: Bolestné, ušlý výdělek nebo náklady léčení
Přečtěte si také:

Na co mám nárok při dopravní nehodě se zraněním: Bolestné, ušlý výdělek nebo náklady léčení

Česká kancelář pojistitelů zajišťuje ze svého garančního fondu vyplacení náhrady škody poškozenému, kterou by měl uhradit viník nehody, pokud je provoz daného vozidla podle zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla podmíněn povinným ručením. Je důležité, aby poškozený předložil tzv. společný záznam o dopravní nehodě, pokud nehoda nepodléhá povinnosti oznámit ji Policii ČR. Přesto je v případě nehody s nepojištěným vozidlem doporučeno přivolat policii. 

Kdo zaplatí škodu při dopravní nehodě: Přehled náhrad u zranění

Osoby, které utrpěly zranění při havárii mají obvykle právo požadovat následující druhy odškodnění:

  • Bolestné: Toto odškodnění slouží k náhradě tělesného a psychického utrpení, které osoba utrpěla v důsledku nehody. Poškozený má právo požadovat tuto kompenzaci hned po prvním lékařském ošetření nebo po propuštění z nemocnice. Není tedy nutné čekat na ukončení pracovní neschopnosti nebo léčby, aby byla tato náhrada vyplacena.
  • Náklady léčení: Jestli byl zraněný po nehodě nucen zaplatit za svou léčbu, má možnost tyto náklady uplatnit na pojišťovně. Po předložení kopií účtenek může poškozený získat náhradu za utracené peníze na léky, zdravotnické pomůcky, fyzioterapii a další s léčbou spojené výdaje.
  • Náklady péče: Pokud poškozený není po nehodě zcela soběstačný a vyžaduje pomoc třetí osoby, lze tuto péči uplatnit jako náklad. Péče může zahrnovat asistenci při oblékání, přípravě jídla, osobní hygieně, plnění běžných domácích prací a nákupů. 
  • Náklady na cestování k lékařům: Poškozený má právo požadovat náhradu za výdaje spojené s cestováním do zdravotnických zařízení. 
  • Náhrada za ztrátu výdělku: Tento typ náhrady se vztahuje na rozdíl mezi průměrným příjmem zraněného před nehodou a již vyplacenými náhradami mzdy od zaměstnavatele a nemocenskými dávkami. Žádat o tuto náhradu mohou jak zaměstnanci, tak i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které nemají oficiálně vystavené potvrzení o pracovní neschopnosti.
  • Odškodnění za ztížení společenského uplatnění: Pokud poškozený trpí zdravotními komplikacemi po dobu přibližně jednoho roku po dopravní nehodě, může často požadovat náhradu za trvalé následky. Tato forma odškodnění je obvykle nejvyšší a slouží k pokrytí nemajetkové újmy na zdraví. Pro výpočet této náhrady se využívá Metodika Nejvyššího soudu pro stanovení odškodnění nemateriální újmy na zdraví.

Je důležité si uvědomit, že právo na odškodnění za jednotlivé náhrady závisí na konkrétních okolnostech každého zranění. Každý případ je unikátní a je nezbytné zjistit, které formy náhrady může poškozený oprávněně požadovat. Je proto vhodné konzultovat autonehodu s odborníky v oblasti práva a pojištění, kteří vám pomohou získat spravedlivé odškodnění.

Autor je právník projektu odskodneninehody.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?