Odškodnění spolujezdce při autonehodě v roce 2021

1 nový názor
Autor: Se souhlasem JUDr. Drobiše

Zranění spolujezdce je bohužel častým následkem autonehody. Jak může spolujezdec získat odškodnění újmy na zdraví?

Dopravní nehoda se zraněním

Zraněný spolujezdec při autonehodě má obvykle právo na odškodnění újmy na zdraví, ať již byl spolujezdcem ve vozidle, jehož řidič způsobil nehodu nebo byl spolujezdcem ve vozidle poškozeného řidiče. Právní základ odškodnění spolujezdce je stanoven občanským zákoníkem a zákonem o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Komplikace se získáním odškodnění pro spolujezdce zpravidla představují situace, kdy nebyl spolujezdec připoután bezpečnostním pásem při autonehodě nebo podstoupil vědomě jízdu s opilým řidičem, který zavinil autonehodu.

Odškodnění spolujezdce

Okruh náhrad odškodnění za zranění spolujezdce může být následující:

  1. Bolestné
  2. Ušlý výdělek (ať se jedná o zaměstnance nebo OSVČ)
  3. Náklady léčení
  4. Cestovné
  5. Náklady péče
  6. Ztížení společenského uplatnění (trvalé následky po autonehodě)

U každého případu zraněného spolujezdce je nutné individuálně posoudit, které konkrétní náhrady a v jaký časový okamžik uplatnit k odškodnění.

Poškozenému spolujezdci lze doporučit být také aktivní v případném trestním řízení vůči viníkovi nehody, a to zejména v případech obhajoby obviněného řidiče, že na autonehodu mělo vliv jednání spolujezdce.

Odškodnění pro poškozeného manžela/manželku

Pokud je zraněným spolujezdcem manžel nebo manželka řidiče, lze i tak získat odškodnění. Dle zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je oprávněná žádost k odškodnění újmy na zdraví a také odškodnění ušlého zisku (pokud je v souvislosti s újmou na zdraví), když za dopravní nehodu odpovídá pojištěný manžel nebo manželka z povinného ručení.

Uplatnění odškodnění u pojišťovny

Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla umožňuje poškozenému spolujezdci, aby se obracel s žádostí o výplatu odškodnění přímo na pojišťovnu namísto uplatnění odškodnění u viníka nehody. Odškodnění pro spolujezdce lze uplatnit u pojišťovny vozidla, ve kterém se poškozený spolujezdec nacházel, a to z titulu objektivní odpovědnosti provozovatele vozidla nebo u pojišťovny vozidla viníka nehody.

Autor je právník projektu odskodneninehody.cz

Byla jsem nucena řešit soudně odškodnění od mého zaměstnavatele, jelikož mi můj nadřízený nařídil jet s řidičem na naší druhou pobočku. Na cestě jsme měli autonehodu a já na místě spolujezdce jsem měla více poranění než řidič. Z firmy mi do nemocnice vzkázali, že to nebyla jejich vina a po uzdravení mě již nebudou potřebovat pro nadbytečnost. Naštěstí mi moje maminka zajistila pomoc tady, kde mi pomohli z firmy vysoudit veškeré odškodnění a náhrady za škodu na zdraví.

30. 1. 2023, 09:04 editováno autorem komentáře

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?