Superchargery už nebudou jen pro někoho. Tesla své dobíjecí stanice otevírá všem elektromobilům

03.11.2021
přidejte názor
Autor: Tesla
  • Tesla spouští testovací program, v rámci kterého zpřístupní vlastní síť dobíjecích stanic všem elektromobilům 

  • Pilotní projekt zahrnuje deset vybraných míst a týká se pouze Nizozemska

  • Dobíjet v síti Supercharger své elektromobily jiných značek aktuálně mohou jen řidiči žijící Nizozemsku

  • Sazby pro majitele vozů ostatních značek budou vyšší než pro majitele elektromobilů Tesla

Americká automobilka Tesla se rozhodla pro otevření vlastní sítě dobíjecích stanic Supercharger všem uživatelům. V současnosti tyto stanice mohou využívat pouze majitelé vozů značky Tesla, což by se ale časem mohlo změnit. Vše záleží na tom, jak dopadne pilotní projekt, který byl odstartován v Nizozemsku.

V rámci tohoto projektu Tesla zpřístupnila své dobíjecí stanice sítě Supercharger uživatelům elektromobilů jiných značek na deseti různých místech. Konkrétně jde o nizozemská města Tilburg, Meerkerk, Breukelen, Sassenheim, Naarden, Eemnes, Zwolle, Hengelo, Apeldoorn Oost a Duiven. Jak píší evropské Automotive News, automobilka bude monitorovat, zda na těchto místech nevznikají fronty při čekání na dobíjení.

Tesla šla s pravdou ven. Její „autonomní řízení“ za 200 tisíc autonomní není a nebude
Přečtěte si také:

Tesla šla s pravdou ven. Její „autonomní řízení“ za 200 tisíc autonomní není a nebude

Využít nabíjecí síť Tesly mohou automobily vybavené konektorem typu CCS, který používají v podstatě všechny dnešní bateriové elektromobily. Ceny dobíjení budou pro uživatele jiných značek vyšší, aby automobilka vyrovnala náklady spojené se zpřístupněním svých dobíjecích stanic ostatním. Zároveň bude možné vytvořit si u Tesly členství, jehož součástí bude měsíční poplatek 13 eur. Následně pak americká automobilka sazbu za 1 kWh sníží.

Konkrétní cena je 0,57 eur za kWh, cena za minutu stání u Superchargeru ve chvíli, kdy se vůz nenabíjí, je jedno euro. Majitelé automobilů Tesla platí v průměru o necelou polovinu méně. Tesla uvádí, že ji k tomuto rozhodnutí vede snaha urychlit přechod k udržitelným energiím. O dalším otevírání Superchargerů ostatním elektromobilům i v jiných státech se rozhodne po vyhodnocení nizozemského pilotního projektu. Tesla bude v této strategii pokračovat pouze v případě, že kapacita její sítě bude nápor zvládat. V současnosti mohou na vybraných nizozemských Superchargerech dobíjet pouze řidiči elektromobilů, kteří v Holandsku žijí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?