Dálniční známka Slovensko 2018: Jak ji koupit a kdo známku mít nemusí

14.05.2018
5 nových názorů
Autor: Archiv MF
  • Na Slovensku se používají tzv. elektronické dálniční známky

  • Na sklo se už žádná etiketa nelepí

  • Kontrola se provádí automaticky, včetně rozesílání pokut

  • Motocykly dálniční známku mít nemusí

Kdo jezdí na Slovensko pravidelně, už určitě ví, že Slováci zavedli elektronické dálniční známky. Na čelní sklo aut se nic nelepí, vše je elektronické včetně monitoringu. Slovensko rozlišuje několik typů dálničních poplatků. Vedle roční, třicetidenní a desetidenní známky musí mít ještě vlastní známku přívěs, pokud celková hmotnost soupravy překročí 3,5 t.

Roční známka platná do 31. ledna následujícího roku stojí 50 eur, třicetidenní známka vyjde na 14 eur a desetidenní známka na 10 eur. Poplatky za známku pro přívěs jsou stejné (50, 14 nebo 10 eur podle doby platnosti). Co tedy musíte udělat, abyste mohli po zpoplatněných úsecích slovenských dálnic a rychlostních silnic jezdit?

Jak a kde slovenskou dálniční známku koupit?

Ještě před překročením hranic se Slovenskem je potřeba na stránkách eznamka.sk nebo pomocí mobilní aplikace zakoupit elektronickou dálniční známku. Nebojte, nemusíte tak činit přesně v den vjezdu na Slovensko. Datum platnosti lze nastavit i dopředu.

Ve formuláři zadáte registrační značku vozidla, zemi registrace, vyberete platnost známky a pak ještě zadáte svůj e-mail. Volitelně můžete vyplnit i své telefonní číslo. Pak vyberete, jestli chcete platbu on-line kartou nebo přes mobilní aplikaci. Případně lze známku zaplatit dopředu bankovním převodem. Tam ale pozor, převodem to může trvat i čtyři dny a známka je platná až tehdy, když se platba připíše. Nemůžete tedy na dálnici, aniž by byla známka zaplacená.

Doporučujeme: Sedm „zločinů“ proti bezpečnosti a plynulosti provozu, které nikdo netrestá

Známku je možné koupit také na vybraných místech. Nejčastěji na čerpacích stanicích před hranicemi, ve vybraných servisech či na bývalých hraničních přechodech. Počítejte ale s tím, že zejména u pokladen u hraničních přechodů bývá v sezóně fronta i na několik desítek minut.

Slováci monitorují značky aut pomocí mýtných bran nebo přenosných zařízení. Pokud zjistí, že auto nemá zaplacenou známku, vymáhají pak i na cizincích pokutu až 500 eur.

Přikládáme mapu zpoplatněných úseků, kterou najdete také na webu ndsas.sk:

zpoplatněné úseky slovenskoKdo elektronickou známku mít nemusí?

Elektronickou dálniční známku nemusí mít motocykly všech kategorií. Na nákladní vozidla se pak vztahuje systém elektronického dálničního mýta.

Podle slovenských zákonů vedle vybraných státních složek a institucí nemusí mít elektronickou dálniční známku také vozidla osob s průkazem ZTP a historická vozidla. Pro osvobození vozidla od poplatku je potřeba vyplnit formulář žádosti a osvobození vozidla od poplatku, ke kterému je potřeba přiložit i potřebné dokumenty, například průkaz historického vozidla či v případě osob ZTP potřebné průkazy. Otázkou je, jestli provozovatel systému žádosti zahraničních osob vyhoví. Vyhovět totiž nemusí.

hoka (neregistrovaný)
V únoru jsem jel na Slovensko. Mají tam elektronické dálniční známky. V pondělí jsem vyplnil formulář a v úterý zaplatil poplatek. V pátek jsem odjel. Kousek za Brnem jsem zastavil na kafe a více-méně náhodou jsem se podíval do telefonu. V telefonu byla zpráva, že moje platba nebyla akceptována a že tedy žádnou dálniční známku nemám. Kdybych si nedal kafe, v dobré víře bych vjel na slovenskou dálnici a elektronický systém by mě spolehlivě zachytil. Poplatek jsem tedy u nejbližšší pumpy zaplatil znovu. Po návratu jsem na stránkách Slovenské dálniční společnosti našel mail a požádal o vysvětlení. Odpověděla mě nějaké jiná společnost a odkázala s dotazem na ... Slovenskou dálniční společnost. Oni prý jen poplatky vybírají. Takže se kruh uzavřel a ani po měsíční korespondenci jsem se nic nedověděl. A zavalili mě spoustou paragrafů a čísel zákonů. Vylomil jsem z nich jen to, že slovenská policie nezkoumá důvody, proč vozidlo není v databázi. Buď tam je a nebo ne. Když v databázi není, tak pokuta v řádu 10000 Kč. Poplatek 260 Kč byl vrácen, ale protože si banka za odeslání naúčtovala 250 Kč a při vrácení si z 260 Kč ponechala 150 Kč, tak jsem zaplatil 660 Kč, aniž jsem ujel na Slovensku jediný metr. A když připočtu 260 Kč za druhou známku, vyšlo mě asi 100 km na slovenské dálnici na 920 Kč. 9 Kč za 1 km. To je docela hodně. Na Slovensko jezdí z Čech hodně lidí a tak by možná uvítali informaci, že mohou, přesto že se chovají jako řádný občan, pěkně tvrdě narazit. Elektronická známka vypadá pohodlně. Pěkně z domova nebo z mobilu. Ale může to nevyjít a není způsob jak zjistit co se stalo. Narazí na internetovou hradbu mlčení. hoka
Mickey (neregistrovaný)
Žádná krabička do 3500 kg není. Vše se eviduje a snímá mýtným systémem podle SPZ která se při koupi zadává. Čtěte článek ještě jednou, a pozorně.
Tydýt buldog1100 (neregistrovaný)
Mickey:mam zažitou krabičku s mýtným na naklaďak,ktrerou jsem vyřizoval na hraničnim přechodu při cestě do Blavy a při cestě do Chorvatska přes SK a Maďary jsem kupoval dalniční známku.Je to už nějaký rok(2009),ale od té doby jsem osobákem na slovaky nejel(proto jsem se ptal!)Navíc se mi před napsáním otázky ťěžce zranil kamarád(motorkář)ne vlastní vinou,takže se omlouvám,že jsem měl nějaký dotaz.
Tydýt buldog1100 (neregistrovaný)
Dobrý den pane Žáku,platí se nějaká záloha za krabičku do 3500kg na 10 dní s mýtným jako u náklaďáků a kolik eček?Děkuji za odpověď.
roob (neregistrovaný)
heh, to som nevedel, ze na normalny prives (nosnost do 350kg, resp. brzdeny 750kg) nemusim mat dialnicnu.. Na druhu stranu dialnicna sa da kupit na lubovolnej cerpacej stanici na Sk, vobec ju netreba kupovat cez www stranku...
  • Našli jste v článku chybu?