Také Velikonoce 2024 budou probíhat pod dohledem policie. Ta bude měřit, hlídat používání pásů nebo sledovat technický stav aut

28.03.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis BMW

Velikonoce jsou z pohledu silničního provozu tradičně zatěžkávací zkouškou řidičů. Zvýšený provoz tak znamená i častější výskyt dopravních nehod, a proto policie každým rokem pořádá na období Velikonoc dopravně bezpečnostní akce. Letošní rok nebude výjimkou. 

Období kolem Velikonoc je každoročně z pohledu silničního provozu obdobím problematickým, protože za volant v jeden moment usedne velké množství řidičů. Kromě lidí mířících někam na prodloužený víkend se po zimě do provozu vypravují i sváteční řidiči a v průběhu velikonočních svátků se po silnicích pohybují i cyklisté nebo motorkáři. Policisté proto každým rokem pořádají dopravně bezpečnostní akce a nejinak tomu bude i o nadcházejících Velikonocích. 

Policisté ohlásili dopravně bezpečnostní akci s názvem „Velikonoce“ na svých oficiálních stránkách. Probíhat bude od pátku 29. března do pondělí 1. dubna a odehrávat se má na celém území České republiky. Policie se má vyskytovat hlavně v místech, kde bývá největší provoz, na rizikových úsecích silnic a v turistických oblastech. 

Policie si koupila 289 kusů Škody Kodiaq RS téměř za půl miliardy. Všechna auta dostanou i kontroverzní rám k násilnému zastavení vozidla
Přečtěte si také:

Policie si koupila 289 kusů Škody Kodiaq RS téměř za půl miliardy. Všechna auta dostanou i kontroverzní rám k násilnému zastavení vozidla

Podle tiskové zprávy se bude dbát především na dodržování maximální povolené rychlosti, sledovat se bude používání bezpečnostních pásů a policie se má zaměřovat také na technický stav vozidel. V minulosti policisté obvykle zdůrazňovali, že budou během svátků kontrolovat také alkohol, což ale v aktuální tiskové zprávě zmíněno není. Lze ovšem předpokládat, že kontrola alkoholu bude rutinní součástí každé velikonoční kontroly. 

Dávejte pozor, bude pěkné počasí 

Policisté každým rokem obvykle po Velikonocích vydávají statistky týkající se počtu provedených kontrol, počtu přestupků a také počtu nehod. Z minulosti je tak dobře známo, že na výsledek nakonec nemá zas až tak velký vliv policejní dopravně bezpečnostní akce, jako počasí. A z tohoto pohledu jsou nadcházející Velikonoce rizikové. 

Celý víkend má být totiž jasno a dost teplo. Na silnicích tak můžeme čekat velké množství chodců, cyklistů i motorkářů, kteří často po zimě vůbec poprvé vytáhnou své stroje a nerozježdění si budou chtít užít okresky. Policisté i proto vybízí řidiče k obezřetnosti, trpělivosti a ohleduplnosti. 

Naváže hromadné měření rychlosti

Po Velikonocích si policisté příliš neodpočinou, protože brzy po tomto víkendu naváže akce s názvem Speed Marathon, během které policie vyrazí hromadně do ulic měřit maximální povolenou rychlost. Toto hromadné měření proběhne během dubna, aktuálně zatím ještě může veřejnost posílat tipy, kam by se policie měla se svými radary postavit. 

Tipy lze posílat do 31. března na stránkách bezpecnecesty.cz, kde lze také pro jednotlivá navržená místa hlasovat. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?