Spoluodpovědnost při dopravní nehodě a právo na odškodnění

přidejte názor
Autor: Depositphotos

Spoluzavinění poškozeného při dopravní nehodě může mít různou podobu. Poradíme, jak spoluodpovědnost poškozeného ovlivňuje výši odškodnění po autonehodě. Právo na odškodnění újmy na zdraví zpravidla vzniká každému, kdo utrpěl zranění při dopravní nehodě, kterou výlučně nezavinil. Odškodnění může žádat řidič vozidla, spolujezdec, chodec, cyklista nebo jiný přímý účastník nehody. Právo na odškodnění zakotvuje zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a občanský zákoník. Žádost o odškodnění je možné uplatnit u pojišťovny vozidla (spolu)viníka nehody nebo u samotného (spolu)viníka nehody.

Příklady spoluzavinění

Častým důvodem vzniku spoluzavinění poškozeného při dopravní nehodě je nepoužití bezpečnostního pásu. Pokud například nehodu způsobí protijedoucí vozidlo, ale poškozený nebude připoután a následkem toho bude zranění vážnější, vzniká spoluzavinění.

Jako spolujezdci vám může být přiznáno spoluzavinění, pokud pojedete s řidičem, který před jízdou požil alkohol nebo jinou návykovou látku a vám tato skutečnost byla známa.

Cyklistovi zase může být kráceno odškodnění, pokud pojede bez přilby a nastane zranění hlavy.

Spoluzavinění poškozeného při dopravní nehodě se může vztahovat také k případům smrtelných dopravních nehod.

Spoluodpovědnost při dopravní nehodě: Přehled náhrad

Spoluzavinění poškozeného při dopravní nehodě obvykle nezbavuje poškozeného práva na odškodnění, ale nastane krácení odškodnění. Jaké náhrady lze tedy žádat u zranění? Obvyklý přehled náhrad:

  • Bolestné je náhrada, která se většinou uplatňuje jako první. Lze ji žádat po dopravní nehodě, ihned po první lékařské prohlídce, která určí zranění poškozeného.
  • Náklady léčení zahrnují účtenky za léky, zdravotnické pomůcky, fyzioterapii atd.
  • Cestovné lze žádat, pokud byl poškozený nucen navštěvovat zdravotnická zařízení pro zlepšení jeho zdravotního stavu. Při cestě veřejnou dopravou je třeba doložit kopie jízdenek. Pokud zraněný jezdil osobním automobilem, dokládá čestné prohlášení, ve kterém uvede všechny cesty, které si přeje proplatit. Každá cesta do zdravotnického zařízení musí být doložena lékařskou zprávou.
  • Náklady péče se řeší individuálně podle zranění poškozeného. Pokud byla osoba nějaký čas nesamostatná a odkázaná na péči jiné osoby, lze obvykle žádat odškodnění formou čestného prohlášení, ve kterém se uvede, kolik hodin denně trvala péče o zraněného.
  • Ušlý výdělek lze žádat, pokud vlivem dopravní nehody došlo k poklesu příjmů poškozeného. Výpočet náhrady zohledňuje průměrný příjem před nehodou, již vyplacené nemocenské dávky a náhradu mzdy od zaměstnavatele. Lze žádat odškodnění ušlého výdělku u zaměstnance i OSVČ.
  • Ztížení společenského uplatnění (trvalé následky) patří mezi nemajetkovou náhradu, kterou lze žádat přibližně 1 rok po dopravní nehodě po ustálení zdravotního stavu. Odškodnění trvalých následků obvykle představuje nejvyšší vymoženou částku. U nejméně závažných zranění lze běžně získat částku od 200.000,- Kč.

Každý případ odškodnění je však nutné posoudit individuálně k určení okruhu oprávněných náhrad.

„Spoluzavinění poškozeného při dopravní nehodě obvykle nezbavuje poškozeného práva na odškodnění, ale nastane krácení odškodnění,“ říká JUDr. Zbyněk Drobiš (foto: odskodneninehody.cz)

Trestní řízení

V trestním řízení většinou dochází k vyhotovení posudku k nehodě, který stanovuje spoluodpovědnost poškozeného.

Ze stanoveného posudku obvykle vycházejí pojišťovny při krácení odškodnění. Z tohoto důvodu je trestní řízení velmi důležité pro přiznání odškodnění. Doporučujeme se trestního řízení aktivně účastnit a využívat svých práv (nahlížení do spisu, účast na hlavním líčení, zastoupení zmocněncem).

Pozor na neoprávněné krácení odškodnění

Pokud škoda vznikla spoluzaviněním zraněného, nese odpovědnost poměrně a jeho odškodnění může být sníženo. Obvykle pojišťovna určí podíl zavinění poškozeného v procentech. Poté vyplatí odškodnění, které je poměrově krácené o míru spoluzavinění. Jednotlivé případy je nutné vždy posoudit individuálně a určit oprávněnost krácení plnění. Často je míra spoluzavinění však sporná.

Pojišťovny jsou povinné odškodnit všechny oprávněné náhrady poškozených. Někdy nastává situace, kdy pojišťovna krátí náhrady neoprávněně nebo v příliš vysoké míře spoluzavinění poškozeného. Pokud pojišťovna krátí pojistné plnění bezdůvodně nebo neoprávněně, je třeba pomocí právní argumentace a odpovídající judikatury dokázat své právo na vyšší finanční kompenzaci a nižší míru spoluodpovědnosti poškozeného při dopravní nehodě.

JUDr. Zbyněk Drobiš

Právník projektu odskodneninehody.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?