Dopravní nehoda a právo na ušlý zisk: Jak na odškodnění ušlého výdělku zaměstnance nebo OSVČ?

1 nový názor
Autor: Lukáš Dittrich

Utrpěli jste nezaviněnou autonehodu se zraněním a řešíte možnosti odškodnění ušlého výdělku? Poradíme, jak na odškodnění ušlého výdělku zaměstnance nebo OSVČ.

Právo na odškodnění při autonehodě

Odškodnění po dopravní nehodě může žádat poškozený autonehodou, který výlučně nezavinil nehodu. Obvykle je tak oprávněn žádat odškodnění za zranění řidič vozidla, spolujezdec, chodec, cyklista a jiný účastník dopravní nehody, který nezpůsobil autonehodu.

Doporučujeme poškozenému být tak aktivní a zajímat se o průběh přestupkového nebo trestního řízení vůči viníkovi nehody.

Pracovní neschopnost následkem autonehody

Autonehoda se zraněním vede ve většině případů k pracovní neschopnosti poškozeného. Odškodnění ušlého výdělku se tedy stává častou náhradou, kterou poškozený žádá od pojišťovny vozidla viníka nehody z tzv. povinného ručení. Nicméně je důležité si dávat pozor na rozdíly mezi postupy výpočtů odškodnění u zaměstnanců a OSVČ.

Vedle odškodnění ušlého výdělku má poškozený obvykle právo také na jiné náhrady, a to odškodnění bolestného, nákladů léčení a cestovného do lékařských zařízení, případně také nákladů péče o nesoběstačného poškozeného. Dále pokud u poškozeného přetrvávají po roce od autonehody trvalé následky, pak lze často řešit rovněž odškodnění ztížení společenského uplatnění.

Náhrada ztráty na výdělku

Výše částky odškodnění ušlého výdělku se zpravidla vypočte až po ukončení pracovní neschopnosti poškozeného. Odborně ušlý výdělek nazýváme jako náhradu ztráty na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a její výpočet se rovná rozdílu mezi průměrným výdělkem poškozeného před nehodou a náhradou poskytnutou zaměstnavatelem a dávkami z nemocenského pojištění.

Avšak když pracovní neschopnost poškozeného trvá dlouhé měsíce, může být tato náhrada odškodňována po částech. Poškozený tedy nemusí čekat na ukončení neschopnosti a získá alespoň nějaké průběžné finanční prostředky.

„K úspěšnému vymožení zálohy je nutné předložit veškeré lékařské zprávy poškozeného a materiály k výpočtu průměrné mzdy,“ radí JUDr. Zbyněk Drobiš, právník projektu odskodneninehody.cz

Ušlý výdělek OSVČ

Osoby samostatně výdělečně činné mohou také dosáhnout na odškodnění ušlého výdělku (zisku), dokonce i bez formálního vystavení pracovní neschopnosti a pobírání nemocenských dávek. Odškodnění ušlého výdělku u OSVČ je složitější. Při výpočtu se vychází zejména z daňových přiznání z minulých let. Délka indispozice k výkonu práce vychází ze zdravotnické dokumentace poškozeného. Jako důkazní prostředek k délce neschopnosti lze zajistit rovněž potvrzení od ošetřujícího lékaře.

Výplata zálohy

Jestliže je pracovní neschopnost zaměstnance nebo OSVČ dlouhodobějšího charakteru, vzniká obvykle těmto osobám oprávnění požadovat po pojišťovně vozidla viníka vyplacení zálohy na odškodnění. K úspěšnému vymožení zálohy je nutné předložit veškeré lékařské zprávy poškozeného a materiály k výpočtu průměrné mzdy.

JUDr. Zbyněk Drobiš

Autor je právník projektu odskodneninehody.cz

Měla jsem dopravní nehodu, kterou jsem nezavinila, a ještě jsem byla sedm měsíců na neschopence. Proto jsem se rozhodla oslovit zde advokátní kancelář, která mi pomohla vyřídit náhrady škody za ušlý zisk i náhrady na zdraví. Sice jsem tomu nedávala moc velké šance na úspěch, ale právě proto jsem byla hodně překvapená, když mi byly vyplaceny nemalé peníze.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?