Rozptylují vás děti v autě zlobením? Poradíme, jak na ně vyzrát

02.03.2020
přidejte názor
Autor: Nissan
  • Dle statistik tráví rodiče v autě s dětmi téměř tři hodiny týdně

  • Cestu se vyplatí plánovat podle denního rytmu dítěte

  • S bezpečností mohou pomoci moderní asistenční systémy

Více než šedesát procent evropských řidičů-rodičů rozptylují jejich děti při jízdě v autě. Což se velmi nehodí třeba u tradičně stresujících jízd v ranním provozu do školky (jak ratolest umístit do této užitečné instituce, poradí Rodičov.cz). Vyplývá to z loňského průzkumu automobilky Nissan, kterého se účastnilo pět tisíc respondentů. Za nejhorší problém považuje 65 % dotázaných křik a brekot, následují rvačky mezi sourozenci, téměř polovina řidičů nesnese kopání do sedačky a více než třetina rodičů považuje za problém házení hračkami. Důvody, proč děti zlobí (v autě i mimo něj), jsou vcelku známé: Nudí se, mají hlad či žízeň, něco je bolí – například pásy dětské sedačky, utažené přes oděv. Dle výše zmíněného průzkumu se rodičům nejlépe osvědčily následující postupy: společné zpívání na hudbu (53 %), hračky (41 %), rozptýlení tabletem nebo chytrým telefonem (37 %) a v neposlední řadě sladkosti (22 %).

Jízda do porodnice: Předpisy můžete porušit, ale jen za určitých podmínek
Přečtěte si také:

Jízda do porodnice: Předpisy můžete porušit, ale jen za určitých podmínek

Obecně stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel. S velmi malými dětmi je dobré cestovat po jídle nebo v době, kdy jsou zvyklé spát. Aby bylo dítě co nejvíce v klidu, musí na sobě mít ideálně lehký oděv, který zaručí, že neproklouzne skrze pásy, a ve kterém mu nebude horko. Dobré je vysvětlit dítěti, kam se jede a co ho tam čeká (pokud nejde o očkování, návštěvu pediatra nebo zubaře), případně na co se může po cestě těšit. Pokud je to možné, cestu je vhodné plánovat po takové trase a v takové době, kdy nehrozí čekání v zácpách nebo jiné dopravní komplikace.

Co se týče výše zmíněného kopání do sedačky, pokud cestujete s jedním dítětem, umístěte jeho sedačku dozadu na pravou stranu vozu a posuňte přední sedadlo spolujezdce co nejvíce dopředu. Tak na vás zároveň lépe uvidí a zabaví se. Zejména tatínkům středně velkých dětí doporučujeme poskytnout ratolestem nápoje a občerstvení, které se nemohou rozlít, upatlat jimi interiér nebo ho znečistit drobky či slupkami. Z hlediska bezpečnosti je pak nutné dodat, že menší děti by neměly mít přístup k potravinám, které jim mohou zaskočit.

Deset zlatých pravidel pro přepravu dětí v autě
Přečtěte si také:

Deset zlatých pravidel pro přepravu dětí v autě

V případě sourozeneckých soubojů samozřejmě děti umístíme na boční místa zadní řady sedadel. Pokud to vůz umožňuje a situace je neúnosná, umístíme jednoho malého lumpa na sedadlo spolujezdce (nezapomeňte deaktivovat airbag) a druhého co nejdále – do druhé či třetí řady. Sáhnout k tabletům či chytrým telefonům s pohádkou by pak mělo být krajním řešením, obrazovek kolem sebe mají děti beztak více než dost – aby si tolik nekazily oči, vyplatí se investice do držáků, které displeje udrží na zadní straně předních sedadel. Další užitečnou koupí je dětské vnitřní zpětné zrcátko, případně speciální zrcadlo, určené pro sedačky uložené proti směru jízdy. Oční kontakt dělá svoje. Jinak je nutné se otočit a zjednat pořádek, s čímž mohou alespoň na nezbytnou chvilku pomoci moderní asistenční systémy typu adaptivních tempomatů nebo udržení v jízdním pruhu, montované do stále většího množství nových vozů. A co se ohledně nezbedných dětí v autě osvědčilo vám? Podělte se s námi o zkušenosti v diskusi…

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?