Chystá se kamerový systém, který automaticky rozpozná opilé řidiče. Využívat bude umělou inteligenci

23.03.2023
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Acusensus
  • Společnost Acusensus vyvíjí systém automatické detekce řidičů, kteří jedou pod vlivem alkoholu nebo drog 
  • S přesným rozpoznáváním bude pomáhat umělá inteligence 
  • Řidičům nepřijde pokuta automaticky, jako to je v případě překročení rychlosti, systém má upozornit policii

Australská společnost Acusensus vyvíjí kamerový systém, který bude schopný v reálném čase rozpoznávat řidiče jedoucí pod vlivem alkoholu nebo drog. Cílem je zvýšení bezpečnosti silničního provozu, protože alkohol stojí za velkým množstvím nehod. Na chystanou novinku upozornil web CarExpert

S rozpoznáváním opilých nebo zdrogovaných řidičů bude pomáhat umělá inteligence. Společnost Acusensus aktuálně na simulátorech systém učí, jak vypadá jízda střízlivého řidiče a jaké jsou charakteristické rysy řízení pod vlivem alkoholu. Největší výzvou pro vývojáře je především to, aby systém dokázal rozlišit opilého řidiče od člověka, který je zcela střízlivý, ale řízení mu prostě nejde. 

Kolik alkoholu v krvi tolerují v cizině? Nejběžnější je půl promile
Přečtěte si také:

Kolik alkoholu v krvi tolerují v cizině? Nejběžnější je půl promile

Acusensus má s podobnými záležitostmi zkušenosti, protože už například realizovala kamerový systém schopný detekovat řízení bez bezpečnostních pásů nebo s telefonem v ruce. I v těchto případech našla uplatnění umělá inteligence. Data týkající se řízení pod vlivem alkoholu zatím v kombinaci s kamerami využita nebyla, protože ještě bude potřeba je důkladně analyzovat. 

Při reálném nasazení budou moci být takovéto kamery umístěny v podstatě kdekoliv, první testy ale mají probíhat v kombinaci s kamerami umístěnými na přívěsu. Ten bude zaparkován pár stovek metrů od policejního vozu. Na rozdíl od jasných přestupků, jako je jízda bez pásů nebo s telefonem v ruce, které lze jednoduše vyfotit, by měla v případě alkoholu celá věc fungovat jako pomoc pro policii. Ta ze systému dostane hlášení, následně dotyčného zastaví a zkontroluje. 

Až bude systém připraven, měl by být kromě Austrálie využíván i jinde po světě. Ostatně Acusensus má svou pobočku také například ve Spojeném království, kde už technologie na rozpoznávání telefonování při řízení od této společnosti byla vyzkoušena v praxi. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?