Zákaz spalovacích motorů v EU do roku 2035 ještě zdaleka není hotová věc. Pět států už teď požaduje odklad

27.06.2022
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Lexus
  • V rámci EU se začíná formovat skupina států odmítajících zákaz prodeje spalovacích motorů v roce 2035

  • Pět států už teď požaduje odklad o pět let. Patří mezi ně Itálie, Portugalsko, Slovensko, Bulharsko a Rumunsko 

  • Proti zákazu je také Německo

  • Odpůrci zákazu upozorňují na potenciální problémy s dobíjecí infrastrukturou a na významně odlišnou kupní sílu napříč EU 

Konec spalovacích motorů je zřejmě nevyhnutelný, otázkou ale zůstává, kdy přesně bude zákaz jejich prodeje stanoven oficiálně. Evropský parlament sice potvrdil návrh Evropské komise, podle kterého by měly být motory zakázány do roku 2035, jenže o finální podobě se bude teprve vyjednávat. Už z hlasování europoslanců bylo vidět, že vyjednávání nebude úplně hladké, protože návrh prošel parlamentem jen těsně a podle aktuálních informací už existuje skupina pěti evropských zemí, která požaduje odklad o pět let.

S informací přišel magazín Drive odkazující na agenturu Reuters. Mezi zmíněnou pětici států patří Itálie, Portugalsko, Slovensko, Bulharsko a Rumunsko. Tyto státy požadují přepracování návrhu tak, aby od roku 2035 platilo snížení emisí CO2 o devadesát procent a úplný zákaz by měl být odsunut na rok 2040. V případě lehkých užitkových automobilů by se počítalo s redukcí emisí o 80 % v roce 2035 a o 100 % v roce 2040.

Největší výrobce dvanáctiválců se chystá na konec spalovacího motoru. V roce 2030 koupíte jen elektrická Bentley
Přečtěte si také:

Největší výrobce dvanáctiválců se chystá na konec spalovacího motoru. V roce 2030 koupíte jen elektrická Bentley

Je velmi pravděpodobné, že se k této skupině přidají také další státy. Například většina německých europoslanců také hlasovala proti přijetí zákazu prodeje spalovacích motorů v roce 2035, stejně jako většina těch českých. Podle německého ministra financí by měly zůstat ve hře spalovací motory v kombinaci se syntetickým palivem.

Podle názoru EU je ale nutné zakázat spalovací motory nejpozději v roce 2035 bez výjimek, protože se za životnost automobilu počítá patnáct let a celá EU chce být nejpozději v roce 2050 emisně neutrální. To znamená, že spalovací motory mají zmizet z provozu obecně, tedy i ojetiny budou elektrické.

Nebude kde nabíjet

Některé státy se obávají úplného zákazu spalovacích motorů především kvůli nedostatečné nabíjecí infrastruktuře. Nabíjecí stanice jsou sice budovány poměrně rychle, tempo jejich výstavby ale zaostává za oficiálními představami EU. Dnes je v rámci celé EU v provozu podle údajů sdružení ACEA 307 tisíc nabíjecích bodů, jestliže má ale být produkce emisí CO2 snížena v roce 2030 o padesát procent, nabíjecích bodů je potřeba bezmála 6,8 milionu.

Nabíjecí stanice jsou navíc v rámci EU rozloženy nerovnoměrně. Drtivá většina jich je v Nizozemsku, Německu a ve Francii. V Nizozemsku už ale panují obavy o tom, zda je rozvodná síť schopná utáhnout další navyšování počtu dobíjecích stanic, přičemž podíl elektromobilů v tamním provozu se stále pohybuje pouze v řádu jednotek procent.

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?