Konec spalovacích motorů do třinácti let začíná být čím dál reálnější. Evropští poslanci mu dali svůj souhlas

13.05.2022
přidejte názor
Autor: Lukáš Dittrich
  • Evropští poslanci z výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin podpořili návrh Evropské komise znemožňující prodej spalovacích motorů v EU od roku 2035

  • Zároveň ale odmítli návrhy některých ekologických organizací na radikálnější snižování emisí už od roku 2030

  • Evropský parlament by měl formálně schválit tento návrh v červnu, o finální podobě ale ještě rozhodne jednání s představiteli členských zemí 

Evropská komise minulý rok představila návrh, podle kterého mají být emise CO2 u osobních automobilů sníženy v roce 2030 o 55 % a o pět let později by měly klesnout na nulu. Fakticky se tedy jedná o zákaz prodeje spalovacích motorů v rámci EU. Poslanci z výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin tento týden loňský návrh podpořili. Zákaz spalovacích motorů je tedy zase o kousek reálnější.

Návrh Evropské komise nebyl ve výboru pro životní prostředí schválen nějakou velkou většinou. Pro hlasovalo 46 poslanců, proti jich bylo 40 a dva se zdrželi. Na druhou stranu lze brát za pozitivní zprávu alespoň fakt, že nedošlo k dalšímu zpřísňování, po kterém volaly nejen ekologické organizace. Například nizozemský europoslanec Jan Huitema prosazoval redukci emisí osobních automobilů do roku 2030 o 75 %.

Evropská komise podpořila povinné omezovače rychlosti i černé skříňky v autech
Přečtěte si také:

Evropská komise podpořila povinné omezovače rychlosti i černé skříňky v autech

Součástí schváleného návrhu je rovněž požadavek na vytvoření jednotné metodiky, která bude posuzovat emisní zátěž osobních i lehkých užitkových vozů v průběhu jejich celého životního cyklu. Ten se počítá na patnáct let. Úřady se tak budou zřejmě snažit sledovat spotřebu automobilů po celou dobu jejich provozu. O těchto návrzích se mluvilo ve spojení s chystanou normou Euro 7, podle které mají automobily plnit emisní limity třeba i se střešním boxem nebo při tažení přívěsu. Návrh normy Euro 7 měl být na světě už minulý rok, ale jeho zveřejnění bylo dvakrát odloženo.

Zákaz prodeje spalovacích motorů v rámci EU od roku 2035 ještě není zcela definitivní. Evropský parlament má tento návrh formálně schválit v červnu, schválený dokument pak ale bude sloužit pouze jako základ pro vyjednávání s představiteli členských zemí. Až to určí definitivní směr, jakým se bude evropský trh s automobily ubírat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?