Z Ameriky do českých „té-dé-íček“: Na tuzemském trhu se poprvé v historii začíná prodávat nafta z USA

14.03.2023
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Benzina
  • Společnost Čepro stočila první vlaky, které přivezly do České republiky naftu vyrobenou v americké Louisianě
  • Tento krok má pomoci diverzifikovat zdroje nafty a přispět k nezávislosti na ruských surovinách 
  • O kvalitu americké nafty se řidiči obávat nemusejí

V horizontu několika málo týdnů se do prodeje na čerpacích stanicích dostane nafta vyrobená v Americe. V kontextu místního trhu se tak stane vůbec poprvé. Jde o výsledek vyjednávání společnosti Čepro s obchodníkem z Polska. Český trh díky tomu rozšířil počet zdrojů nafty, což by mělo zabránit opakování loňského extrémního zdražení. Na tuto novinku upozornilo ministerstvo financí v oficiální tiskové zprávě. 

Společnost Čepro vozí na tuzemský trh paliva zejména z Německa, Rakouska a Polska. Teď k tomu přibyla i Amerika. Tamní naftu dovezl do Polska tanker a následně se k nám dostala přes železnici. Větší diverzifikace zdrojů má zvýšit soběstačnost tuzemského trhu s palivy a spolu s tím také zvýšit nezávislost na produktech původem z Ruska. 

Prodejci paliv si v době březnového zdražování ropy zvedli marže až o 130 %, ukázala analýza ministerstva
Přečtěte si také:

Prodejci paliv si v době březnového zdražování ropy zvedli marže až o 130 %, ukázala analýza ministerstva

„Kvalita americké nafty samozřejmě odpovídá české normě. Ve srovnání s Evropou jde o jeden z těch kvalitativně lepších produktů. Čeští řidiči nemusí mít obavy, rozdíl nepoznají,“ doplňuje Jan Duspěva, generální ředitel společnosti Čepro. 

„Pro Českou republiku je klíčové zajistit dostatečné množství kvalitních pohonných hmot, abychom nemuseli znovu čelit podobné situaci jako vloni na jaře, kdy ceny zejména motorové nafty neúměrně vzrostly. Díky novým kontraktům budeme připraveni na výkyvy, které s sebou může přinést Putinova válka na Ukrajině,“ upozorňuje ministr financí Zbyněk Stanjura.

Přesně před rokem ceny paliv v důsledku ruské agrese na Ukrajině skokově vzrostly. Ministerstvo financí na to následně zareagovalo zahájením kontrol marží prodejců. Ta ukázala, že si prodejci během loňského března zvýšili marže až o 130 %. Aktuálně ministerstvo financí marže u prodejců stále sleduje, ale situace se stabilizovala a ceny paliv na českém trhu patří k těm nižším v rámci Evropy. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?