Kupní smlouva o prodeji motorového vozidla 2022: Co by měla obsahovat + vzor ke stažení

20.04.2022
1 nový názor
Autor: Autobible.cz (Dalibor Žák)
  • Kupní smlouva musí obsahovat jasnou specifikaci předmětného vozu

  • Chybět nesmí ani cena a způsob platby

  • Do smlouvy je ale vhodné zahrnout také popis technického stavu

  • Myslete i na společné jmění manželů

Koupě nového auta je vždy velkou událostí. Přece jenom auto nekupujete každý den a nestojí vás jeden měsíční plat. Při nákupu nového auta je to jednoduché, ale pokud kupujete auto už ojeté, tak je dobré si pohlídat nejen cenu a případné vady, ale především kupní smlouvu. Jaké jsou náležitosti kupní smlouvy o prodeji motorového vozidla a jak se co nejlépe ochránit, pokud kupujete ojeté auto?

Dobře sepsanou smlouvou o prodeji auta se ochráníte především v případě, že kupujete auto, na kterém se později projeví nějaká vada. Zákon sice nepředpisuje nutnost uzavření písemné smlouvy, ale právě z důvodu případné zatajené vady se vyplatí takovou smlouvu sepsat. Kupní smlouva také slouží jako případný důkaz, že vaše nové vozidlo je opravdu vaše.

Náležitosti kupní smlouvy o prodeji motorového vozidla

Pokud se bavíme o nutných náležitostech smlouvy, tak při nákupu ojetého auta je dobré rozlišovat mezi náležitostmi, které ve smlouvě musí být, jinak je neplatná, a dalšími informacemi, které je také vhodné do kupní smlouvy začlenit.

Mezi nutné náležitosti kupní smlouvy patří:

  • označení smluvních stran,
  • prohlášení prodávajícího, že je vůz jeho majetkem a že další osoby k němu nemají práva nebo jiné nároky,
  • technická specifikace předmětu koupě (v případě auta to tedy je: značka, typ, barva a model vozu, jeho rok výroby, číslo velkého technického průkazu, VIN, počet najetých kilometrů, počet předaných klíčů a seznam dokumentů k vozu),
  • celková cena a způsob provedení platby,
  • datum uzavření a podpisu smlouvy,
  • podpis zúčastněných stran.

Mezi další náležitosti smlouvy, které je velmi vhodné sjednat, protože tím předejdete případným problémům v budoucnu, patří:

  • informace o stavu vozu (stav, výbava vozu, příslušenství a vybavení vozu),
  • prohlášení o stavu vozidla, zda bylo bourané, či nikoliv, záznam o stávajících vadách, na které byl kupující upozorněn,
  • způsob předání vozu a příslušných dokladů a způsob změny v evidenci vozidel (kdo, kdy a na čí náklady změnu zajistí), případně může smlouva obsahovat i plnou moc k provedení těchto úkonů,
  • odpovědnost za vady,
  • součástí by měl být také předávací protokol,
  • další, pokud smluvní strany uznají za vhodné, že je nutné upravit další náležitosti smlouvy.

Vzor kupní smlouvy na auto si můžete stáhnout zde:

Vzor kupní smlouvy na auto (DOC, 13,9 kB)

Vzor kupní smlouvy na auto (PDF, 321 kB)

Výše uvedené vzory si můžete upravit podle vlastní potřeby, například pokud se auto kupuje v hotovosti nebo převodem.

Kdo odpovídá za vady na vozidle?

Obecně dle občanského zákoníku odpovídá prodávající za skutečnost, že prodává předmět bez vad. Prodávaný předmět, tedy auto, by mělo být při prodeji bez závad, musí vyhovovat právním předpisům a být vhodné k účelu, ke kterému se používá, tedy k provozu na pozemních komunikacích. Pokud se nějaká vada projeví během 6 měsíců od převzetí auta, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku, že předmět (auto) bylo prodáno už s vadou. Prodávající tak odpovídá za skryté vady, které se projevily během půl roku od prodeje auta, nebo musí dokázat, že vada při prodeji na autu nebyla.

Dovoz a přihlášení veterána: Co potřebujete, jak složité to je a kolik zaplatíte?

Veteranska cisla

Právem kupujícího (spotřebitele) je pak možnost reklamovat kupovaný předmět až 24 měsíců po uzavření kupní smlouvy, kdy může uplatnit práva z vady. Přitom ale toto právo ztrácí, pokud vadu způsobil sám kupující nebo pokud při uzavření kupní smlouvy o vadě věděl.

Při prodeji a nákupu ojetého vozidla jsou ovšem tyto povinnosti prodávajícího omezeny skutečností, že auto bylo již používáno. Odpovědnost za vady se tak netýká vad, které odpovídají míře používání a míře opotřebení vozidla. Čím starší vozidlo a čím více najetých kilometrů, tím vlastně menší odpovědnost prodávajícího, protože stále větší množství vad na autě bude odpovídat běžnému opotřebení, které bylo způsobeno používáním vozu.

Koupě a prodej ojetého vozu v případě manželů

Vzhledem k tomu, že auto je často součástí společného jmění manželů (SJM), tak je vhodné na toto pamatovat při sjednání smlouvy. Pokud jedná pouze jeden z manželů, tak by se měla jednající osoba prokázat čestným prohlášením manžele, nebo manželky, v případě, kdy prodává auto. Bez souhlasu manžele (manželky) by mohl být obchod totiž označen za neplatný. Je nutné si dávat na toto pozor, především v případě, kdy kupujete ojeté auto, které je součástí SJM.

Nezapomeňte si sjednat povinné ručení

Po uzavření kupní smlouvy a samotné koupě auta pamatujte ještě na to, že je nutné uzavřít povinné ručení. Prodejci aut většinou nabízí povinné ručení od pojišťoven, se kterými spolupracují, takže povinné i dobrovolné pojištění auta můžete vyřešit už v autosalónu, nebo v autobazaru. Při koupi auta od jiného vlastníka pak budete muset uzavřít povinné ručení přímo s pojišťovnou. V dnešní době to zvládnete rychle a na počkání přes internet, doklady o pojištění vám přijdou obratem emailem. Před uzavřením pojištění se také vyplatí vše srovnat v online kalkulačce, můžete si tak vybrat tu nejvýhodnější pojistku a výrazně ušetříte.

V případě financování přes leasing bych do té smlouvy zahrnul i to, kdo a jakým způsobem za to financování ručí. Takhle jsem si kdysi zřizoval podnikatelské úvěr na firemní auta a tohle právník podcenil. Nakonec mi z toho pomohla jedna firma, ale jednu chvíli jsem měl fakt velmi lehké spaní, když jsem dlužil leasingové společnosti, ale zároveň jsem neměl peníze.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?