Volkswagen vyrobil od roku 1973 třicet milionů Passatů. Ten jubilejní bude sloužit médiím

přidejte názor
  • Třetího dubna sjel z výrobní linky v továrně Emden Volkswagen Passat, který uzavřel 30 milionů vyrobených exemplářů

  • Šlo o jeden z prvních modernizovaných kusů 

  • Jubilejní Passat dostal karoserii kombi a plug-in hybridní pohon. V nadcházejících měsících bude sloužit médiím k testovacím jízdám 

Volkswagen má ve své historii tři velmi úspěšné modely. Legendární Brouk vznikl v celkovém počtu 21,5 milionu kusů, v případě modelu Golf evidují statistiky 35 milionů exemplářů a třetím do party je Passat. Model vyráběný od roku 1973 překročil třetího dubna hranici třiceti milionů.

Jubilejním exemplářem s pořadovým číslem 30 000 000 se stal Passat Variant v plug-in hybridním provedení GTE. Jde o jeden z prvních kusů, kterých se už týká nedávno představená modernizace. Volkswagen tohle auto v nadcházejících měsících zařadí do flotily novinářských vozů určených k testovacím jízdám. Uvidíme, zda se nám také poštěstí usednout za jeho volant.

Test ojetiny: Volkswagen Passat B7 je dobrý, ale pozor na jeho historii
Přečtěte si také:

Test ojetiny: Volkswagen Passat B7 je dobrý, ale pozor na jeho historii

Volkswagen začal vyrábět model Passat v roce 1973 v továrně ve Wolfsburgu jako nástupce modelu VW 1600 Type 3. Tehdy si nikdo nedovedl představit, že by jméno Passat vydrželo ve výrobě téměř půl století. Ne vždy ale bylo všechno růžové. Zejména v posledních letech trpí Passat tím, že jde o klasický sedan a kombi, nikoliv o crossover, a tudíž zájem zákazníků trochu opadl. V minulosti už to několikrát vedlo k zastavení výroby.

Aktuální osmá generace se vyrábí v deseti závodech rozmístěných na třech kontinentech a model jako takový působí na více než sto trzích. V rámci modernizace představené letos v únoru vůz dostal mírně upravený design, vylepšený plug-in hybridní pohon, elektrifikace se dotkla i běžných spalovacích motorů a do výbavy dorazilo asistované řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?