Třetina řidičů zkracuje životnost pneumatik nevhodným skladováním

07.11.2017
1 nový názor
Autor: Redakce

Podle průzkumu e-shopu Pneumatiky.cz skladuje až 30 % řidičů letní pneumatiky nevhodným způsobem. Zmínit můžeme například vystavování plášťů UV záření, vlhkosti, benzínu, mazivu atd. Čím dál víc motoristů (až 15 % a častěji ve větších městech) však uskladňuje svoje pneumatiky v pneuservisech. Ve chvíli, kdy mají řidiči na autě zimní pneumatiky, často řeší, kam s těmi letními. E-shop Pneumatiky.cz proto realizoval mezi svými zákazníky průzkum a zjistil následující:

  • 14 % řidičů skladuje pneumatiky kdekoliv, třeba i na zahradě
  • 16 % řidičů je dá kamkoliv, kde je místo, ale přikryje je plachtou
  • 55 % řidičů pneumatiky balí a chrání před slunečním zářením
  • 15 % řidičů využívá uložení plášťů v pneuservisu

Jak je to tedy správně? V první řadě musí být pneumatiky uložené v suchém, chladném a především čistém prostředí. Pokud možno bez průvanu a především bez přístupu slunečního světla. Právě UV záření totiž zásadním způsobem urychluje proces stárnutí.

V tomto ohledu je ideální uskladnění v pneuservisech. Řádově za stokoruny získáte jistotu, že vaše pneumatiky po sezóně najdete v tom samém stavu, jako jste je uložili a nedostane se k nim žádná škodlivá látka, kterých je třeba v garáži plno,“ říká ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Příprava pneumatik před uskladněním? Existuje.

Pneumatiky však rozhodně nestačí sundat z auta a uložit. Důležité je také jejich omytí, osušení a v ideálním případě byste měli ze vzorku dostat i kamínky, které se do něj dostaly během jízdy. „Před uložením si označte pozici, kterou pneumatiky na autě zaujímaly,“ radí ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier a dodává „Pláště na přední ose se totiž díky většímu zatížení a přenosu síly během zatáčení rychleji opotřebovávají. Výměnou pozic proces opotřebení dokážete zpomalit.

Rozdílné je také uskladnění gum na ráfku a bez něj. Pneumatiky na ráfcích uložte do komínku na sebe. Pokud máte jednu sadu kol a na té měníte pláště, uložte vaše pneumatiky bez ráfku ve vertikální poloze a alespoň jednou za měsíc je pootočte (v příloze vidíte správný postup skladování v obou případech).

Pravidelně také kontrolujte tlak a dofukujte pláště na hodnotu stanovenou výrobcem. Jen tak se vyhnete deformacím. Před opětovným nazutím na automobil doporučujeme pneumatiky nechat převážit v autoservisu.

Arnošt (neregistrovaný)
Já pneumatiky nijak neskladuji. Jezdím na nich celý rok a i tak mi vydrží 4 roky, a to si navíc kupuji použité pneu z http://www.pneu-novak.cz/pouzite-pneu-praha-10-bazar.html . Je teda pravda, že najedu každý den jen 10 km. Něco jiného by asi bylo, kdybych jezdil každý den 100 km.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?